DOKLE MISLE OVAKO? JANKOVIĆ: Nema uslova za masovne sportske događaje, žarište se napravi za čas

Obavezno pročitajte

U ovom trenutku nisu se stekli uslovi za održavanje masovnih sportskih događaja, jer bi bili veliki rizik za širenje korona virusa, izjavio je danas imunolog Srđa Janković. Naveo je da neki modeli previđaju pik virusa korona u novembru, ali da to nije neminovnost koja teče mimo nas.

Janković na TV Pink rekao da za sada ne očekuje neke drastične restriktivne mere, ali da situacija mora da se prati.

„Sve zavisi od nas. Predviđanje je samo predviđanje. Ako rigoroznije sprovodimo mere, porast zaraženih će biti mali, ako budemo odustali od mera obolevanje će biti veće“, rekao je Janković.

- Advertisement -
masovni

Trenutno je, kaže, u Srbiji epidemiološka situacija povoljna, ali da ne bismo smeli da se uljuljkamo.

POBEDA SLOBODE, KORONA DIKTATURA UMIRE: Istina otkrivena, 2. TALAS zasnovan na LAŽIMA! (ANALIZA)

„Situacija je relativno povoljna sada, ali potencijalno može da se pogorša i zato mere moraju da se sprovode. Možemo da učinimo nešto da ne dođemo do najgoreg scenarija“, rekao je Janković.

Naveo je da je trenutno polovina novozaraženih otkrivena u Beogradu, ali da potencijal za širenje korona virusa postoji svuda u Srbiji.

„Svuda može da bude žarište. Za sada žarišta nemamo, ali žarište se napravi za čas“, rekao je Janković.

On je naveo da je primećeno da antitela mogu da nestanu i kod osoba koje su prelažale kovid-19 i apelovao na one koji preležali tu bolest da se i dalje štite jer, kaže, nije poznato koliko će njihova zaštita trajati.

„Ovaj virus zaista može da zarazi svakakoga, ne štedi nikoga od predsednika super sile do bilo kog od nas. Niko ne treba da misli da je zaštićen“, rekao je Janković.

Naveo je da u Srbiji postoje uslovi za lečenje krvnom plazmom i da su se dobrovoljni davaoci masovno odazvali.

Kaže da rizične grupe, kao što su stariji, hronicnci bolesnici i trudnice, treba da se vakcinišu protiv sezonskog gripa.

„Kao i kod korone, i kod gripa postoji element nepredvidivosti. Ne znamo unapred kakvu će kiliničku sliku proizvesti“, kazao je Janković.

Sourcepravda

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: Inflacija do kraja godine 8 odsto, sada je 11,5

Govoreći na RTS-u o inflaciji, Vučić je rekao da ćemo završiti godinu na 8 posto, sada je 11,5 odsto,...

Još priča na sličnu temu