„NEMA POVLAČENJA, NEMA KOMPROMISA!“, poruka oca Gojka vlastima Crne Gore

Obavezno pročitajte

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović rekao je sinoć na tribini u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru da nema ni jednog pedlja povlačenja i nikakvih kompromisa, uz podsećanje da je Crna Gora sekularna država.

Srpska pravoslavna crkva nikada nije objavila da će da ruši državu, dok je vladajuća partija najavila da će osnovati crkvu, i to je uzrok današnjeg stanja u Crnoj Gori, podsetio je otac Gojko Perović.

- Advertisement -

„Nema nikakvih dogovora, pregovora“, kazao je Perović i istakao da je „sekularna država nešto najbolje što država može da bude.“

On je podsetio na Ustav Crne Gore prema kojem su crkva i država odvojene.

„Neka niko nikoga ne dira. Možemo da se poštujemo, možemo da sarađujemo, kako da ne, ali da se niko nikome ne meša. Srpska pravoslavna crkva, nijedna njena eparhija, nije ni na kakvom saboru, nije ni na jednoj liturgiji objavila da će osnivati partiju, da će da uđe u Vladu, niti će da rušiti državu. A, Boga mi, vladajuća partija je objavila da će osnovati crkvu. Zato smo došli do ovog zakona“, rekao je Perović.

Protesti jesu politički
Povodom optužbe da su protesti politički, Perović kaže da je tako, a objasnio je i zašto.

„U Skupštini su političari izglasali jedan loš zakon, mi se obraćamo relevantnim političkim adresama da to reše i ovo može biti rešeno samo politički. Ili će Ustavni sud nekim čudom presuditi drugačije nego što svi očekujemo, ili će Skupština izglasati neki drugi zakon ili će Vlada nešto uraditi. Dakle, sve je od početka do kraja politika, ali treba dobro razlikovati uzrok i povod“, rekao je rektor Cetinjske bogoslovije.

On je istakao da je uzrok okupljanja naroda nešto temeljno, jer ne želi da se na njega obruši loša politička odluka.

„Mi, kao crkva, našli smo se na udaru jedne loše političke odluke, jednog zakona koji je donet bez dovoljno transparentnosti. Zakon o slobodi veroispovesti je antiustavan i diskriminacioni“, istakao je.

„Priroda naših skupova je crkvena. Na našim skupovima poručujemo, mičite sa nas ovo političko ruho koje ste nam nabacili, a koje se zove antisekularni zakon, anitiustavni zakon. Član 14 Ustava kaže da su crkva i država odvojene. To znači da organizaciono, u prirodi svojoj, jedna drugoj ne treba da se mešaju u unutrašnje poslove. Ne samo da su po Ustavu odvojene, već su slobodne u vršenju svojih crkvenih poslova. To je Ustav Crne Gore, a zakonom hoće da država preuzme hramove, pa kad ih preuzme da ona određuje šta će sa njima biti, kada će se otvarati vrata. Zamislite da država raspravlja kako se vrši liturgija, gde stoji đakon, kad ulazi vladika. Probali su da objasne kako neće, ali ne i njihovi su se istrčali u izjavama. Dakle, država hoće da preuzme crkvenu imovinu, pa da njome raspolaže što je antiustavno. A ako je nešto antiustavno, ne treba ni pričati koje su mu još mane“, rekao je Perović.
Država ne može da ima svoju crkvu
Rektor je istakao da je povod za okupljanja zakon, a uzrok kongres vladajuće partije prošle godine na kojem je rečeno da će oni da „obnove, formiraju crkvu“.

„Partija, sekularna, građanska hoće da osnuje, formira crkvu i onda imate predsednika koji to kaže, pa članove glavnog odbora. To je partijski program. Nije se ovo slučajno desilo. Namerno su napravili ovakav nakaradni zakon kako bi sproveli onakav nakaradni partijski program koji kaže: ’Mi hoćemo državnu crkvu‘. To je temeljni uzrok ovih naših dešavanja. Ustav propisuje da smo mi građanska, sekularna država i da država ne može imati državnu crkvu. Tako je po Ustavu“, zaključio je Perović.

Preuzeto sa sajta Sputnik

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

PANIKA NA PODGORIČKOM AERODROMU.

Danas se na podgoričkom aerodromu odigrala scena koja može parirati gotovo svim holivudskim akcionim hit filmovima. Naime, pilot poljske...

Još priča na sličnu temu