NEGOVANJE TRADICIJE: GUSLARSKO VEČE NA SPENSU

Obavezno pročitajte

Novosađani se ne odriču tradicije i kulture srpskog naroda. U anfiteatru SPENSa u organizaciji Društva guslara Sveti Nikola iz Novog Sada, upriličeno je tradicionalno narodno poselo. Zavičajni zvuci širili su se SPENSom, gusle i etno pesma osvojili su srca publike koje nije manjkalo te večeri. Novosadski guslari su kroz svoje izvođenje pokazali da se ne odriču kulturne baštine koja se rodila i potiče iz južne pokrajine, pa je celo veče bilo protkano motivima pesama koje se vezuju za Kosovo i Metohiju.

Predsednik Društva guslara „Sveti Nikola“, Vojin Radojičić ističe kako je negovanje tradicije od izuzetnog značaja i da je najponosniji na mlade guslare, koje doživljava kao naslednike duha srpstva koji treba da živi milenijumima.

- Advertisement -

-Veoma mi je drago, što je u publici bilo omladine, jer njima ova zemlja i narod ostaju. Nadam se da među njima sedi i neki novi Knez Lazar ili Obilić ovog vremena, koji će stati na branič srpstva, ukoliko to bude neophodno – za Našu Borbu završava Radojičić.

Iz menadžmenta SPENSa, Veselinka Čepić, rukovodilac kulture i marketinga kaže:

-SPENS je uvek otvoren za ovakve manifestacije i za sve ljude i udruženja koja žele da čuvaju tradiciju. Hvala organizatorima, ali i publici. Nadamo se još nizu sličnih događaja i još većem odazivu publike, nama dobre volje za saradnju ne manjka.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Lavrov: Za rešavanje konflikta u Ukrajini treba plesati tango, a Zapad igra „brejkdens“

Za rešavanje krize u Ukrajini političkim putem je potreban trud obe strane, kao i za tango, međutim, protivnici Rusije...

Još priča na sličnu temu