26.9 C
Belgrade
nedelja, 15 maja, 2022

NEĆE RUSI NOĆAS MOĆI DA SPAVAJU ZBOG OVE VESTI, POTRESLI SE: EU bi mogla da zabrani uvoz ruske nafte do kraja godine?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Evropska unija mogla bi do kraja godine da uvede zabranu uvoza ruske nafte, reklo je danas dvoje diplomata posle razgovora Evropske komisije i država članica EU ovog vikenda.

Evropska unija priprema šesti paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu koju Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom.

- Advertisement -

Očekuje se da će šesti paket sankcija obuhvatiti rusku naftu, ruske i beloruske banke, kao i više pojedinaca i kompanija, prenosi Rojters.

Komisija planira da pripremi plan o sankcijama do sastanka ambasadora EU u Briselu u sredu, a u ponedeljak bi o tome trebalo da razgovaraju i ministri energetike EU.

Diplomate EU kažu da neke članice EU mogu da obustave upotrebu nafte i pre kraja 2022. godine, ali da su druge naročito one južnije zabrinute su da bi to moglo uticati na cene energenata.

- Advertisement -

Prema rečima diplomata, utisak je da je Nemačka kao jedan od najvećih kupaca ruske nafte spremna da obustavi uvoz ruske nafte do kraja 2022. godine, ali Austrija, Mađarska, Italija i Slovačka i dalje su rezervisane prema tom predlogu.

Savetnik kancelara Olafa Šolca Jerg Kukis kaže za Fajnenšel tajms da Nemačka podržava zabranu uvoza ruske nafte ali da joj treba nekoliko meseci da obezbedi alternative za bezbedno snabdevanje, prenosi Tanjug.

Najveći problem mogle bi da budu dve rafinerije na istoku Nemačke, Švet i Lojna koje se u velikoj meri oslanjaju na rusku naftu i obe su vezane za naftovod Družba u koji direktno stiže sirova nafta iz Rusije.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: