31.1 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

NEĆE DA BUDU KOLONIJA: Novozelandski Maori predlažu raskid sa britanskom krunom!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Stranka Maora sa Novog Zelanda pozvala je na „razvod” od britanske krune i uklanjanje kraljevske porodice sa pozicije šefa te države.

Poziv je upućen na 182. godišnjicu potpisivanja Vaitangi sporazuma ili „Te Tiriti o Vaitangi”, odnosno osnovnog pravnog dokumenta Novog Zelanda, prenosi britanski list „Gardijan”.

„Ako posmatrate naš osnivački savez kao brak između tangata venua (autohtonog naroda) i krune, onda je Te Tiriti dete tog braka. Vreme je da tangata venua preuzme potpuno starateljstvo”, izjavio je lider Maora Pati Raviri Vaititi.

- Advertisement -

Kako dodaje, takav razvoj situacije neće učiniti da se kruna „skrajne”, jer ako se par razvede „ne gubite odgovornost za svoje dete”.

„Ovo će biti prilika da se ponovo osmisli još značajnije i ispunjenije partnerstvo”, rekao je on, preneo je Tanjug.

Taj sporazum je garantovao zaštitu njihovih prava na zemlju, ali u prvih 100 godina nakon njegovog potpisivanja, Maori su izgubili više od 90 odsto svoje zemlje kroz kombinaciju direktne konfiskacije od strane krune, privatne ili državne prodaje i sudske prakse koje nisu priznavale kolektivno vlasništvo.

- Advertisement -

Međutim, prethodni napori da Novi Zeland postane republika jedva su uspevali da dobiju na zamajcu, a jedna prošlogodišnja anketa je pokazala da trećina Novozelanđana trenutno želi da prekine veze sa monarhijom, protiv toga je 47 odsto, a 20 procenata građana je suzdržano.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern je izjavila da je ona republikanka, a 2021. godine je rekla da veruje da će Novi Zeland postati republika za njenog života, ali da neće preduzimati ništa po tom pitanju tokom svog mandata.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti