NEBOJŠA ZELENOVIĆ: Tražimo izbore u Beogradu na proleće, siguran sam u pobedu nad SNS

Obavezno pročitajte

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović izjavio je u emisiji „Newsnight“ da očekuje da će se izbori u Beogradu održati na proleće. „Imamo nelegtimnu vlast. Nedostaje im 70.000 glasova da bi mogli da upravljaju Beogradom. Ova vlast upravIja protivno onome što je suština demokratije. I to svi zaboravljaju. A mi to hoćemo da promenimo. Siguran sam da možemo da pobedimo Srpsku naprednu stranku“, istakao je Zelenović.

„Mi se spremamo za beogradske izbore. Za čvrstim uverenjem mogu da kažem da ako naš zahtev bude dovoljno jak, mi možemo da dovedemo do toga da tih izbora bude. Ono što stranka Zajedno traži je da ti izbori budu na proleće. Zašto na proleće? Pa zato što je predsednik to obećao, zato što je tako rečeno. Mi ih zahtevamo i u ovom trenutku sprovodimo proces predizbora. To je novi potpuno politički model s obzirom na to kako se prave izborne liste“, kaže on.

- Advertisement -

Ponavlja da je ideja predizbora da se „stranački vrhovi i predsednici političkih partija iza zatvorenih vrata dogovoraju oko toga ko će da predstavlja građane i ko će da se nalazi na tim listama“.

„Mi smo građanima ponudili ne samo da biraju kandidate, već i da predlože svoje. Jedna NVO sa Novog Beograda ima svog kandidata i ja ću sutra sa njima razogvarati. Prijavljuju se mnogi kandidati, videćemo kako će stvari da izgledaju“, kaže Zelenović.

Prema njegovim rečima, nakon susreta Đilasa i Vučića, „najviše štete“ je imao lider Stranke slobode i pravde.

„To se desilo. Hoćemo li da živimo u prošlosti i da kukamo zašto se to desilo“, zapitao je Zelenović i dodao da je „moguće u dobroj organizaciji pobediti Aleksandra Vučića“.

Ocenjuje da SNS pokušava da relativizuje obećanje Vučića o beogradskim izborima na proleće, kao i da ima strah „od takvih izbora“.

„Građani imaju potrebu da vide da se vlast menja i da ne vide u nama političare koji su dobili mandat, pa smo ‘mirni’ četiri godine. Mi se ne mirimo sa tim da ova vlast bude još četiri godine, i učinićemo sve što je u našoj moći da to ostvarimo“, kazao je gost N1.

Navodi da stranka čiji je kopredsednik ima dobru saradnju sa Demokratskom strankom, Strankom slobode i pravde, Narodnom strankom, Ne davimo Beograd i Pokretom slobodnih građana.

„Obavljaju se tehnički razgovori, i mislim da je to dobar početak neke buduće saradnje. Kako će ta saradnja izgledati – ne znam, ali znam da se ona dešava“, napominje Zelenović.


„Za sada tri kandidata za gradonačelnika“

Govoreći o predizborima u Zajedno, kaže da do sada postoje tri kandidata za gradonačelnika, ali da očekuje do početka izborne kampanje mnogo više.

„Za sada je to interni proces stranke Zajedno i mi ćemo nastaviti sa njim. Do kraja januara će biti predstavljeni kandidati, tokom februara ide kampanja, i očekujemo da se kandidati prijave. Oni to mogu uraditi uživo, onlajn, sve je dostupno… Kroz ovaj proces dobićemo tačno šta je prava narodna volja“, naglašava Zelenović.

Govoreći o samom procesu predizbora, podseća da je to osmišljeno i da se uveliko primenjuje u SAD, Evropi, a odskora i u Mađarskoj i Hrvatskoj. Postojaće i nadležne komisije koje će se brinuti o samom procesu izbora, i naglašava da mora sve da protekne u demokratskom procesu.

Kaže i da SNS može da se ubaci i da glasa, ali da mogu da glasaju za kandidata koji će proći kroz proces duple veirifikacije.

„Kandidati su naši i procesom mi upravljamo. Tela koja su određena prate proces i garantuju da će sve biti po pravilima. Pored toga Birodi, kao jedna respektabilna organizacija vršiće eksterni nadzor nad celim procesom“, poručio je Zelenović i zaključuje da je cilj da se „izbori otvore za građane i da politike služe građanima, a ne šefovima stranaka“.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu