4.4 C
Belgrade
petak, 3 decembra, 2021

NE ŽELE MIGRANTE: Čak 12 članica EU traži da se sagradi veliki Evropski zid!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Dvanaest zemalja članica EU zatražilo je podizanje zida ili žičane ograde na granicama Unije kako bi se sprečio ulazak migranata.
Ministri spoljnih poslova Poljske, Austrije, Bugarske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Grčke, Mađarske, Litvanije, Letonije i Slovačke u pismu Evropskoj komisiji navode kako bi na granicama trebalo podići zidove i ograde i da bi EU trebalo da ih finansira kao prioritet, navodi EU obzerver.

EU izložena hibridnom napadu, fizičke barijere efikasna zaštita

„Fizičke barijere pokazale su se kao efikasna zaštita granice koja služi interesima cele EU, ne samo članicama koje su zemlje ulaska“, stoji u pismu upućenom 7. oktobra potpredsednici EK Margaritis Šinas i komesaru za unutrašnje poslove Ilvi Johanson.

- Advertisement -

U pismu se navodi i da je EU izložena „hibridnom napadu“ koji preti da je destabilizuje. Kako se dodaje, „postoje pokušaji da se ilegalne migracije politički instrumentalizuju”, te da EU treba da bude spremna za slične izazove i u budućnosti.

Pismo je upućeno uoči sastanka ministara unutrašnjih poslova zemalja EU, na kome će se razgovarati o povećanom broju migranata koji pokušavaju da uđu u EU.

Milanović: To je bolesno

- Advertisement -

Na ideju o ograđivanju EU žicom i zidovima reagovao je hrvatski predsednik Zoran Milanović.

„Žičana ograda prema BiH i Srbiji? To je bolesno. Meni je neverovatno da neki imaju žičanu ogradu prema Hrvatskoj“, rekao je Milanović i dodao da te zemlje mogu da postave žicu na svojim unutrašnjim granicama.

On je komentarisao i incidente na granici BiH i Hrvatske i snimak na kom se vidi kako hrvatski policajci palicama udaraju migrante koji pokušavaju da uđu u tu zemlju, te navode iz EU koji zbog toga izražavaju zabrinutost.

„Evropska komisija ne zna ko joj glavu nosi. S jedne strane nas opremaju opremom i traže da štitimo granicu, a kad vidi nešto što im se ne dopada, onda reaguju zato što moraju“, rekao je Milanović koji snimak smatra incidentom, preneli su hrvatski mediji.

„Ako Hrvatska ima posledice zbog snimka, šta onda radimo u EU? Policija, ako maknemo nekolicinu koji su napravili nešto što nisu smeli, radi grozan posao za mali novac u groznim uslovima. Želite li da vam sin ili kćer rade taj posao?“, rekao je Milanović.

On je rekao da su pokušaji ilegalnog prelaska granice protivzakoniti i da ih policija u tome mora zaustaviti, ali da ih ne sme batinati.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti