NE ZABORAVIMO HEROJE: Na današnji dan se srušio helikopter koji je prevozio životno ugroženu bebu

Obavezno pročitajte

Na današnji dan 2015. godine srušio se helikopter Vojske Srbije koji je prevozio životno ugroženu bebu. Posada helikoptera je u večernjim časovima poletela ka Raškoj gde je trebala da pokupi bolesnu bebu i medicinsko osoblje koje je bilo zaduženo za njeno lečenje i preveze ih do VMA u Beogradu. Usled loših vremenskih uslova posada, iz dva pokušaja, nije uspela da sleti na heliodrom VMA, da bi zatim pokušala sletanje na surčinski aerodrom koji je bio koban. Poginuli su: major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar novopazarske bolnice Dževad Ljajić i njegov kolega anestetičar Miroslav Veselinović, kao i petodnevna beba iz novopazarske porodice Ademović.

Naknade istrage i uvidi u transkripte razgovora posade i komande pokazali su da je postojao niz propusta u pokretanju i vođenju ove misije. Međutim, osim pokretanja nekoliko disciplinskih postupaka u Vojsci nije došlo do značajnijeg razmatranja odgovornosti u ovom slučaju – Više javno tužilaštvo nije pokrenulo istragu smatrajući da niko nije odgovoran. Poseban revolt u javnosti su izazvali medijski natpisi koji su akciju spasavanja bebe proglasile uspešnom i pre nego što se saznalo da je helikopter pao.

Ostavite komentar

Najnovije objave

DRAGIŠIĆ SE PRAVDAO VOLOHONSKOM

Zoran Dragišić zv. Sijalica, profesor Fakulteta bezbednosti, u toku današnjeg dana kontaktirao je Vladimira Volohonskog, agenta GRU i lažnog...

Još priča na sličnu temu