10.8 C
Belgrade
petak, 24 septembra, 2021

NE ZABORAVIMO: 25 godina od progona Srba u operaciji Oluja

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Oluja i sećanja

Centralnom državnom komemoracijom u Sremskoj Rači, danas će u Srbiji biti obeležena 25. godišnjica progona Srba iz Republike Srpske Krajine tokom hrvatske vojno-policijske operacije Oluja.

Kako je najavljeno, manifestaciji pod nazivom Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u akciji „Oluja“ prisustvovaće predsednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić. „Gađali su nas kamenjem, ispala sam iz auta“: Ispovest devojčice iz kolone ’95.

- Advertisement -

Akcija „Oluja“ počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Po podacima Dokumentaciono informacionog centra Veritas, tokom akcije „Oluja“ ubijeno je 1.869 Srba, od kojih su 1.220 bili civili.

Oko tri četvrtine stradalih bilo je starije od 60 godina, a medju žrtvama je 551 žena, što, kako su naveli u Veritasu, predstavlja jedan od „crnih rekorda gradjanskog rata ’90-tih godina prošlog veka na prostorima bivše Jugoslavije“.

- Advertisement -

Proterano je više od 220.000 Srba a podaci o broju nestalih kreću se od 745 osoba do 1.183.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti