NE VERUJTE IM NA REČ: Srpski građevinci prevareni u Nemačkoj!

Obavezno pročitajte

Građevinci prevareni u Nemačkoj od strane poslodavca

Nagovorio je zemljake da potpišu da rade u Sloveniji, pa ih potrpao u kombi, odvezao u Nemačku na građevinu, smestio njih 15 u jedan kontejner i dao im po 200 evra za hranu, uz obećanje da će platu dobiti kad se vrate kući.

Ovako Slovenac Boris Perš, iskusni sindikalac, koji se godinama bori za prava radnika iz zemalja bivše Jugoslavije, opisao prevaru na koju su prošle godine naseli građevinski radnici iz BiH i Srbije, piše Srpskainfo.

građevinci
- Advertisement -

Nije to prvi put, to je već oproban recept za varanje lakovernih zemljaka. Naši ljudi ne gledaju šta potpisuju, potpisaće što god im podturite, čak i prazan papir, samo da dođu do posla – kaže Perš, koji je jedan od lidera Nezavisnog sindikata radnika Slovenije.

On objašnjava da se ova grupa građevinaca, kao i mnogi drugi građevinski radnici iz regiona, u Nemačkoj našla u ozbiljnim nevoljama, jer je gazda nestao ne isplativši im zarade.

Oni formalno nisu bili zaposleni u Nemačkoj, nego u Sloveniji, pa su kao radnici te slovenačke firme, koju je osnovao čovek iz Srbije, upućeni na rad u Nemačku. U Nemačkoj su raditi po satanici od sedam evra, poslove koji su tamo plaćeni po 20 do 30 evra. Ni to nisu dobili, pa su se jedva vratili kući – kaže Perš.NADALI SE POSLU U NEMAČKOJ, ON IH OJADIO PREVARANT IZ SOMBORA ZA POSREDOVANJE SA KOMPANIJOM TRAŽIO I DO 800 EVRA, PA IZDAVAO LAŽNE UGOVORE

UPOZORENJE RADNICIMA IZ BiH Prevare prilikom zapošljavanja u Slovačkoj Republici

Podseća da se jedna grupa prevarenih radnika pre dve godine vratila iz Nemačke stopom do Ljubljane, pa su ih tu dočekali sindikalci i kupili im autobuske karte da odu kući.

Navodi takođe slučaj jednog “preduzetnika” iz Srbije, koji je izvarao radnike, ne isplativši im plate, pa potom pobegao.

-Tužili smo ga i dobili na sudu, ali presuda nije mogla da se izvrši u Sloveniji, pošto je nejgova firma imala samo poštansko sanduče. Tražili smo izvršenje u Srbiji, pa je prodata njegova kuća, kako bi se radnicima, nakon dugog ćekanja isplatile plate – kaže Perš.

Da bi se ovakve situacije izbegle, poručuje Boris Perš, radnici koji odlaze na rad u Sloveniju, Austriju, Nemačku, treba da dobro paze šta potpisuju i da ne veruju zemljacima “na časnu reč”.

-Ne potpisujte ništa što ne razumijete, a najbolje je da se, pre nego potpišete bilo kakav dokument, posavetujete sa sindikalcem ili savetnikom iz neke nevladine organizacije – poručuje Perš.

Sourceblic

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kina i Rusija brane međunarodni poredak

Kineski lider je poručio da će njegova poseta biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, dok je ruski predsednik rekao...

Još priča na sličnu temu