2.2 C
Belgrade
četvrtak, 20 januara, 2022

NE PANIČITE: Nema sredstva za dezinfekciju u apoteci, napravite ga sami na ispravan način!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Zbog nedavnog izbijanja korona virusa, jedna od najvećih preporuka instituta za javno zdravlja za sprečavanje daljeg širenja je temeljno, rutinsko pranje ruku. Kada to nije moguće, korišćenje sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola je još jedan način da se smanji prenošenje potencijalno štetnih mikroba. Ali ljudi skladište i kupuju sve vrste proizvoda za dezinfekciju, pa ćete se možda iznenaditi ako ne nađete zalihu sredstava za dezinfekciju ruku tamo gde živite, nestašica je sve primetnija.

Neki uzimaju stvar svoje ruke i kreiraju sopstvene sredstva za čišćenja, kod kuće, sa kreativnim, ali neefikasnim sastojcima poput votke i esencijalnih ulja.

- Advertisement -

Postoji toliko mnogo recepata za dezinfekciju ruku na bazi votke, da je Kompanija „Fifth Generation, Inc“ koja proizvodi Tito’s vodka objavila na Tvitteru obaveštenje za javnost da njihov proizvod ne sadrži dovoljno alkohola koji bi mogao efikasno da spreči klice. Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, sredstva za dezinfekciju ruku moraju da sadrže najmanje 60 odsto alkohola kako bi se u stvari smanjile vaše šanse da se razbolite i sprečite širenje mikroba na druge ljude. A posebno u vezi sa virusom COVID-19, Svetska zdravstvena organizacija, kaže da „alkoholni rastvori sa najmanje 70% alkohola… trebaju biti efikasni“.

Problem je: teško je doći do ne razblaženog alkohola. Većina votke sadrži oko 40 procenata etanola (etil) alkohola (votka koja je „80 proof“ sadrži 40% alkohola). Čak i apotekarski alkohol i izopropil alkohol prethodno su razblaženi vodom pre flaširanja i stavljanja na policu. Specifična koncentracija uvek je jasno naznačena na etiketi, obično 70% ili 90-91% alkohola.

Zašto biste trebali izbegavati sistem„uradi sam“ sredstva za dezinfekciju ruku, kaže stručnjak za higijenu

Vodka ili ne, dr. Elizabet Skot, profesorka mikrobiologije u Simons centru za higijenu i zdravlje u Bostonu, kaže da nije najbolja ideja osloniti se na domaća sredstva za dezinfekciju. Glavni razlog? Ni na koji način ne možete garantovati da će vam projekat „uradi sam“ biti efikasan protiv patogena koji vam mogu naštetiti – ako votka ne sadrži dovoljno alkohola u skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije, esencijalna ulja i ostali prirodni proizvodi verovatno neće biti takvi.

- Advertisement -

„Komercijalne sredstva za dezinfekciju ruku, proizvode se tako da imaju određenu koncentraciju alkohola“, kaže Skot. „Kod kuće, zaista ne znam kako bi ste mogli da utvrdite tačnu koncentraciju alkohola.“

Osim što jednostavno ne rade, uradi sam sredstva za dezinfekciju ruku mogu potencijalno da oštete vašu kožu. Skot kaže da većina komercijalnih proizvoda za higijenu sadrži sastojke za omekšavanje kože – pa ako počnete stavljati alkohol ili druge potencijalno oštre sastojke na ruke, verovatno ćete ih osušiti ili čak oštetiti kožu.

Šta da radite ako ne možete da pronađete sredstvo za dezinfekciju

Vaša najbolja šansa, ako sredstva za dezinfekciju ruku nestanu – i iskreno, generalno – su dobri, jesu staromodni sapun i voda. Sredstva za dezinfekciju nikada ne smeju da zamene pranje ruku kao higijensku meru. „Pranje ruku je uvek prvi izbor, a mislim da na to treba da podsećamo ljude“, kaže Skot. „Sredstva za dezinfekciju ruku treba smatrati dodatnom podrškom između pranja ruku.“

Podsetnik, način pranja ili čišćenja ruku jednako je važan kao i koliko često radite te stvari. Preporučuje da perete ruke sapunom najmanje 20 sekundi kada ih perete, a ista preporuka vremenskog okvira primenjuje se i kada koristite sredstvo za dezinfekciju : trljajte ruke dok se potpuno ne osuše, a to obično traje oko 20 sekundi.

Apsolutno želite da napravite svoje sredstvo za dezinfekciju, kako biste bili sigurniji

Ako razumete rizike i još uvek se želite da napravite sredstvo za higijenu ruku kod kuće, moraćete biti pažljivi i da se osigurate da vaše rešenje sadrži dovoljno alkohola. Da, treba će vam kalkulator, a ako ne možete verovati vlastitoj matematici, verovatno ne biste trebali verovati vlastitom sredstvu za dezinfekciju.

Ako imate 70 procentni alkohol kod kuće, na osnovu preporuka ministarstva zdravlja za dezinfekciju posebno KORONA virusom, više ga ne biste smeli razređivati. Možete ga direktno koristiti za dezinfekciju ruku, ali on može biti štetan za vašu košu da izazove isušivanje i potencijalno oštećenje kože. Nanesite hidratantnu kremu na ruke nakon što se alkohol osušio na vazduhu.

Ako kod kuće imate 90 ili 91 procentni alkohol, možete ga lagano razrediti nečim poput gela aloe vere, ali morate voditi računa o tome da vaš konačni proizvod bude i dalje unutar sigurnih granica, iznad 70% alkohola. Siguran odnos je oko 4 dela 90-91 procenta alkohola i 1 deo (ukupno) bilo kog drugog sredstva koje koristite za razblaživanje (na primer, 1 šolja 90% alkohola pomešanog sa četvrtinom šolje aloje). Svaki recept koji od vas zahteva dalje razblaživanje, poput mešanja ⅔ šolje (već́ razblaženog) alkohola i ⅓ šolje aloje, neće ispunjavati kriterijume za dezinfekciju.

Svetska zdravstvena organizacija ima vodič za izradu sredstava za dezinfekciju ruku sa sirovim sastojcima, namenjen za upotrebu kvalifikovanim apotekarima koji rade u populaciji koja nema pristup komercijalnim sredstvima za dezinfekciju, ali zahteva da započnete sa alkoholima visoke koncentracije (96% etanola ili 99,8 odsto izopropilnog alkohola) plus sastojci poput glicerola do kojih će možda biti teže da dođete nego do sredstva za dezinfekciju u vašem gradu.

Staromodni način, sapun i voda, temeljno pranje ruku toplom vodom i brisanje vlažnim maramicama sa alkoholom je dobitna kombinacija. Nosite sapun sa sobom i izbegavajte javne toalete.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti