18.6 C
Belgrade
nedelja, 14 avgusta, 2022

NATO: Zapadni Balkan i Crnomorski region od strateškog značaja

NAJČITANIJE

- Advertisement -

MADRID – Šefovi država i vlada zemalja članica NATO ocenili su u danas usvojenom dokumentu „NATO 2022 Strateški koncept”, da su Zapadni Balkan i Crnomorski region od strateškog značaja za Alijansu.

„Nastavićemo da podržavamo evroatlantske težnje zainteresovanih zemalja u ovim regionima. Uložićemo više napora kako bismo ojačali njihovu sposobnosti da adresiraju različite pretnje i izazove sa kojima se suočavaju i povećamo njihovu otpornost na njih, zlonamerno mešanje i prinudu treće strane”, ističe se u dokumentu.

- Advertisement -

Od zemalja regiona, jedino je direktno pomenuta Bosna i Hercegovina.

„Nastavićemo da razvijamo naša partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom, Gruzijom i Ukrajinom da unaprede naš zajednički interes u evroatlantskim odnosima – mir, stabilnost i bezbednost”, navedeno je u dokumentu.

„NATO 2022 Strateški koncept” na 16 strana definiše pravce delovanja NATO u narednim godinama, odnosno plan za Alijansu u „opasnijem i konkurentnijem svetu”.

- Advertisement -

Učesnici samita odlučili su i o „fundamentalnom pomaku u našem odvraćanju i odbrani”, koji je podržan povećanim ulaganjima u odbranu i zajedničkim finansiranjem, kao i većom podrškom Ukrajini na duži rok.

NATO je pozvao Švedsku i Finsku da postanu članice te vojne alijanse, ističući da će pristupanjem te zemlje biti bezbednije, NATO jači, a evro-atlantski region bezbedniji.

Rusija, koja je do sada bila označena kao saveznik, u saopštenju je opisana kao „najznačajnija i direktna pretnja bezbednosti saveznika”.

Navodi se i da je NATO obećao da nastavi da pruža pomoć Ukrajini i usaglasio paket pomoći za modernizaciju odbrambenog sektora te zemlje, prenosi Tanjug..

NATO je u saopštenju Kinu opisao kao izazov za interese, bezbednost i vrednosti Alijanse i kao zamlju koja pokušava da podrije međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti