NATO poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije

Obavezno pročitajte

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa zamenicom pomoćnika generalnog sekretara NATO za operacije, Burču San sa kojom je razgovarao o aktuelnoj saradnji Srbije i NATO-a, bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i ulozi NATO-a vođene misije KFOR.

Šef srpske diplomatije upoznao je sagovornicu sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji, posebno istakavši značaj i ulogu nepristrasnog i statusno neutralnog angažmana KFOR, čiji su glavni ciljevi očuvanje mira i bezbednosti i zaštita srpskog i drugog nealbanskog stanovništva u Pokrajini.

- Advertisement -

Zamenica pomoćnika generalnog sekretara NATO-a je istakla da Alijansa poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije i da KFOR nastavlja da obavlja povereni mandat statusno neutralno, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244. Konstatovan je napredak u političkom dijalogu i razmotrene su mogućnosti daljeg unapređenja saradnje Srbije i NATO, sa ciljem očuvanja mira i unapređenja stabilnosti regiona.

Dačić je danas primio i ambasadora Republike Francuske Pjera Košara s kojim je razgovarao o odličnom nivou bilateralnih odnosa dve zemlje i izuzetnoj dinamici političkog dijaloga.

Obostrano je izražena volja da se dostignuti nivo sveukupnih odnosa održi i da se nastavi sa njegovim jačanjem.

Posebno je apostrofirano strateško partnerstvo Srbije i Francuske i njegov značaj za dalje unapređenje saradnje u različitim oblastima od obostranog interesa.

Francuska strana je i ovog puta izrazila podršku evropskim integracijama Srbije, kao i procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Razmenjena su i mišljenja o svim drugim pitanjima i aktuelnim spoljnopolitičkim temama od zajedničkog interesa, prenosi Tanjug.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu