NATO: Nismo dobili zvaničan zahtev sa KiM za povećanje broja vojnika u Kforu

Obavezno pročitajte

BRISEL – NATO je danas saopštio da nije dobio nikakav zvaničan zahtev sa Kosova  i Metohije za povećanje broja vojnika u svojoj misiji Kfor.

Neimenovani zvaničnik NATO je za Radio Slobodnu Evropu rekao da KFOR trenutno ima neophodne kapacitete da osigura bezbednost i slobodno kretanje za sve građane, na osnovu svog mandata.

- Advertisement -

„KFOR ostaje u potpunosti sposoban da ispuni misiju u skladu sa svojim mandatom Ujedinjenih nacija“, rekao je zvaničnik NATO-a, preneo je „Reporteri“.

Ovakav stav sledi poziv premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji je zatražio da NATO poveća broj mirovnih trupa na KiM, posle nedavnih tenzija sa Srbijom.

Značajno povećanje NATO vojnika i vojne opreme poboljšalo bi bezbednost i mir na KiM i u celom regionu Zapadnog Balkana, kazao je Kurti za nemački list „Velt“ 1. januara.

Upitan da li će NATO razmotriti eventualni zvaničan zahtev kosovske vlade za povećanje kapaciteta, zvaničnik NATO-a je rekao da je „svaka promena u prisustvu NATO-a zasnovana na određenim okolnostima i uslovima“, prenosi Tanjug.

„Trupe KFOR-a pažljivo prate situaciju na terenu i u potpunosti su spremne da intervenišu ako su stabilnost, bezbednost i sloboda kretanja ugroženi“, rekao je zvaničnik NATO-a.

Osvrćući se na poziv Kurtija, neimenovani zvaničnik je kazao da je NATO već decenijama posvećen stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da je misija Kfora, sa skoro 4.000 vojnika, „najopipljivija demonstracija ove posvećenosti“.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova: Pritvorenima u današnjem incidentu zadržavanje od 48 sati

Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo da je tokom današnje akcije Policije Kosova privedeno šest lica koja su učestvovala u...

Još priča na sličnu temu