19.7 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

NATO JUNAČINE: Stoltenber poručio da neće slati trupe u Ukrajinu jer želi da izbegne rat sa Rusijom!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

NATO neće biti deo konflikta u Ukrajini i neće tamo slati trupe jer želi da izbegne rat sa Rusijom, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu podsetio da je od izbijanja rata NATO „značajno pojačao podršku Ukrajini kako bi zadržala pravo na samoodbranu”, prenosi Tas s.

- Advertisement -

„Glavna odgovornost NATO-a je da štiti sve saveznike i spreči da ovaj rat eskalira. Ne želimo da izazivamo konflikt, već da ga sprečimo i da sačuvamo mir”, istakao je Stoltenberg, javlja Tanjug.

Kazao je da su od 2014. godine zemlje članice NATO već potrošile desetine milijardi dolara na obuku i opremanje ukrajinske vojske.

Dodao je da su zemlje članice Alijanse te godine počele da snaže sopstvenu bezbednost i da je trenutno pod komandom NATO 40.000 vojnika u blizini granica sa Rusijom, u „značajna vazdušna i mornarička sredstva, kao i da ih je još 100.000 u visokoj pripravnosti.

- Advertisement -

Stoltenberg je rekao da NATO sve te pripreme smatra „merama odvraćanja” s ciljem da se otkloni bilo kakva mogućnost nesporazuma ili loše procene u Moskvi.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti