22 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

NATO digao lovce zbog hrvatskog aviona

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Italijanski mediji objavili su da je kontrola leta izgubila radio vezu s hrvatskim Erbasom 320 nakon što je ušao u italijanski vazdušni prostor, prenosi N1 Zagreb. Radilo se o letu iz Stokholma za Rim u subotu u 9 sati.

Nakon što je izgubljena veza s avionom, Centar vazdušne operacije u Torehonu u Španiji dao je nalog za podizanje aviona. U Torehonu pored Madrida je NATO-ova vazduhoplovna baza nadležna za kontrolu neba južnih zemalja Evrope, gde se sprovodila i istraga o tome ko je lansirao bespilotnu letelicu prema Zagrebu.

- Advertisement -

Nakon ulaska u italijanski vazdušni prostor u subotu ujutro, hrvatski Erbas 320 koji leti iz Stokholma za Rim, izgubio je radiovezu.

Nešto posle 9 sati, NATO-ov CAOC (Combined Air Operation Centre) u Torehonu u Španiji, u saradnji s italijanskim Vojnim vazduhoplovstvom, izdao je naredbu da dva eurofightera iz 4. lovačkog jata u Grosetu uzlete i identifikuju avion, navodi Jutarnji list, pozivajući se na italijanske izvore.

Kako piše Il Mattino, zahvaljujući podršci sa zemlje, borbeni avioni bez problema su stigli do hrvatskog Erbasa i izvršili sve potrebne provere i utvrdili da ne postoji pretnja nakon čega su se vratili u bazu. Nedugo nakon toga uspostavljena je i radio veza s avionom.

- Advertisement -

Il Mattino dodaje da protivazdušna odbrana Italije radi 365 dana u godini 24 sata dnevno.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti