22 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

NATAŠA KANDIĆ: Najviše poginule dece tokom bombardovanja su albanske nacionalnosti

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Najveće političke manipulacije su sa brojem srpskih žrtava u vezi sa ratom na Kosovu, a posebno sa brojem žrtava koje su stradale od gelera i bombi NATO-a – kaže za Danas Nataša Kandić iz REKOM i osnivačica Fonda za humanitarno pravo.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića da je 88 dece srpske nacionalnosti poginulo tokom NATO intervencije na bivšu Jugoslaviju, tokom 1999. godine, sagovornica Danasa kaže da je REKOM mreža pomirenja, objavljivanjem 756 imena poginulih u napadima NATO-a zaustavila ponavljanje, neproverljive brojke, od dve i tri hiljade žrtava.

- Advertisement -

– Posledjih dana uporno se ponavlja brojka od 70 do 82 „naše dece“ koja su stradala od NATO bombi, gelera, u eksploziji. Među 101 žrtvom, mlađom od 18 godina, 25 su mladi srpske nacionalnosti, i to 15 mlađi od 14 godina. Većna nastradalih su deca albanske nacionalnosti, njih 47 mlađe od 14 godina, i 19, između 14 i 18 godine, a 1o su romska deca – kaže Nataša Kandić.

Sve su to deca, podjednako vredna, dodaje ona, a licitiranje brojkama mora da prestane.

– Važno je da svi znamo istinu – zaključuje Nataša Kandić.

Nataša Kandić: Najviše poginule dece tokom bombardovanja su albanske nacionalnosti, Vučić da prestane sa licitiranjem 2
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
- Advertisement -

Podsetimo, nakon sastanka sa nemačkom ministarkom odbrane, prošle nedelje u Beogradu, Aleksandar Vučić je odgovarajući novinarima, rekao sledeće: „Tako sladostrasno kao što sada pričate o teritorijalnom integritetu BiH ili Ukrajine, zašto tako niste govorili 1999. godine o Srbiji. Kada se govori o teritorijalnom integritetu, zamolio bih vas da malo uđete u naše cipele. 1999. godine nikoga nije interesovao teritorijalni integritet Srbije. Svi kojima su puna usta teritorijalnog integriteta zaboravljaju na Rezoluciju 1244. Molim vas za samo malo poštovanja prema zemlji u kojoj je ubijeno 82 dece. Mora da se pronađe kompromisno rešenje, a ne rešenje koje će biti nametnuto. Pred Srbijom su teška vremena, verujem da ćemo uspeti da ostanemo i opstanemo i budemo pouzdan partner. Da se pridržavamo međunarodnog prava. Molim vas da jednoj suverenoj zemlji dozvolite da ima pravo da iskaže svoje rezerve prema određenim pitanjima. Nemojte da nam branite da imamo pravo na sopstveni stav i mišljenje“.

- Advertisement -
SourceDanas
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti