NASTAVLJA SE: Crna Gora zabranila četnike

Obavezno pročitajte

Rukovoditelj Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i potpredsjednik crnogorske Vlade Duško Marković odlučio je zabraniti djelovanje nevladine organizacije Ravnogorski pokret iz razloga što je njen rad u suprotnosti s Ustavom Crne Gore.

Ravnogorski pokret registriran je 18. travnja ove godine u MUP-u, a Marković je u istaknuao kako je rješenje o upisu donijeto bez saznanja rukovodilaca MUP-a, javlja Radio Slobodna Europa.

- Advertisement -

Rukovoditelj MUP-a također ističe kako je saznanje da je Ravnogorski pokret registriran izazvalo oštre reakcije dijela javnosti te da je pokrenuta inicijativa da se njegovo djelovanje zabrani.

On dodaje kako je u rješenju navedeno da je djelovanje ovog Pokreta suprotno Ustavu, jer „zastupa i zagovara ideologiju koja predstavlja opasnost po nezavisnost, suverenost i ustavno uređenje Crne Gore, što izaziva opasnost po javni mir, javni poredak i javni moral“.

Inicijativu za zabranu rada Ravnogorskog pokreta formalno je pokrenula nevladina Građanska alijansa (GA) koja smatra da je riječ o „nacionalističkom pokretu koji promovira nacionalnu mržnju, zastupa ideologiju koja je tokom Drugog svjetskog rata pobila tisuće nevinih i koju je kao takvu država proglasila fašističkom, i da je ta presuda i dalje pravosnažna“.

„Kako država Crna Gora nije abolirala niti lustrirala četnički pokret, njihova registracija tj. njihovo djelovanje je suprotno Ustavu Crne Gore pa u skladu sa tim podnosimo ovu inicijativu“, navedeno je u inicijativi Građanske alijanse o zabrani rada ovog pokreta.

Sourcednevnk ba

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu