NASA POTVRDILA: Srednjoškolac otkrio neobičnu planetu

Obavezno pročitajte


NASA je objavila zapanjujuću vest — otkrila je planetu koja orbitira oko dva sunca, a za to je zaslužan srednjoškolac koji je bio na praksi.

Ovo je prvo takvo otkriće novog satelita agencije za lov na planete poznatog pod nazivom TESS. Ali ono što je zapaženije jeste to što ga je pronašao srednjoškolac koji radi kao stažista, i to trećeg dana.

- Advertisement -

„Pregledao sam podatke za sve što su volonteri označili kao pomračenje binarnog sistema, sistema u kojem dve zvezde kruže jedna oko druge i iz našeg pogleda pomrače svaku drugu orbitu“, objasnio je 17-godišnji Volf Kukier.

On je video signal iz sistema zvanog TOI 1338, ali je mislio da se radi o pomračenju. Onda je shvatio da je vreme pogrešno i da je zapravo pronašao planetu.

Nova planeta je dobila ime TOI 1338 b, zbog sistema u kom se nalazi, a udaljena je oko 1.300 svetlosnih godina od Zemlje.

Sunce proždire Zemlju
EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY (ESO)
Sunce „proždire“ Zemlju — kako bi izgledao Sudnji dan /video/
Planeta je 6,9 puta veća od Zemlje — nalazi se negde između Neptuna i Saturna. Takođe je malo verovatno da bi na njoj mogli da se nađu neki oblici života, prenosi B92.

Dve zvezde kruže jedna oko druge 15 dana. Jedna je oko 10 odsto masovnija od našeg Sunca, dok je druga hladnija, zatamnjenija i velika kao jedna trećina Sunca.

Nakon što je identifikovao TOI 1338 b po zatamnjenju koje je prouzrokovao svojim matičnim zvezdama, istraživački tim, uključujući i Kukiera, koristio je softverski paket pod nazivom „Elenor“, nazvan po Elenor Arovej, centralnom liku u romanu Karla Sagana „Kontakt“.

Želeli su da potvrde kako su merenja ispravna i da rezultat nije pogrešan zbog greške nekog instrumenta.

„Kroz sve svoje slike, TESS prati milione zvezda“, rekla je koautorka studije Adina Fajnstajn, student postdiplomskih studija sa Univerziteta u Čikagu.

„Zato je naš tim stvorio ’Elenor‘. To je dostupan način za preuzimanje, analizu i vizualizaciju podataka. Konstruisali smo ga, imajući na umu planete, ali ostali članovi zajednice ga koriste za proučavanje zvezda, asteroida, pa čak i galaksija“, rekla je ona, a prenosi „Metro“.

SourcesPUTNJIK

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu