NARODU JE DOSTA MAFIJE: U Kanadi više od 155.000 radnika u javnom sektoru započelo štrajk

Obavezno pročitajte

OTAVA – Više od 155.000 kanadskih radnika u javnom sektoru započelo je danas štrajk, nakon što nije postignut dogovor o platama u roku koji su ostavili vladi u Otavi, prenosi Rojters.

Rukovodstvo Saveza javnih službi Kanade (PSAC) saopštilo je da će se pregovori nastaviti, ali je pozvalo svoje članove zaposlene u Upravi za trezor i Kanadskoj agenciji za prihode da započnu štrajk od ponoći.

- Advertisement -

„Iskreno smo se nadali da nećemo biti primorani na štrajk, ali smo iscrpili sve druge mogućnosti da postignemo pošten sporazum za kanadske federalne javne službenike”, rekao je predsednik PSAC-a Kris Ejlvord.

Sindikat, koji je postavio rok za kolektivni ugovor do utorka u 21, jer se, kako su pojasnili, predugo čeka na njegovo postizanje, naglasio je da ostaje i za pregovaračkim stolom i u štrajku koliko god je potrebno da se kroz dogovor reše ključna pitanja.

„Još uvek smo ovde za stolom. Ostaćemo za stolom. Ostaćemo koliko god bude potrebno tokom štrajka i ostaćemo u štrajku sve dok vlada ne reši naša ključna pitanja za pregovaračkim stolom”, rekao je Ejlvord.

Napad u teretani u Nemačkoj, ranjene četiri osobe

Kanadska vlada je u saopštenju navela da je PSAC-u predstavila „fer, konkurentnu ponudu”, uključujući povećanje plata od 9 odsto u periodu od tri godine, i da će nastaviti pregovore sa njima kako bi se brzo postigao sporazum.

Pregovori o ugovoru obuhvataju dve glavne grupe zaposlenih ,120.000 radnika pod Upravom za trezor i više od 35.000 radnika poreskih agencija.

Zaposleni u poreskoj upravi prvo su tražili povećanje plata od više od 30 odsto tokom tri godine, dok druga grupa traži povećanje plaća od 13.5 odsto u tom periodu.

Inflacija je u Kanadi prošle godine dostigla vrhunac od 8.1 odsto.

Štrajk neće uticati na nekoliko saveznih službi i mogao bi da odloži povraćaj poreza, pošto radnici poreskih agencija obustavljaju rad usred sezone podnošenja poreskih prijava.

Japan će evakuisati svoje državljane iz Sudana

Takođe obnavljanje putnih isprava pred sezonu letnjih putovanja verovatno će se suočiti sa kašnjenjima.

U štrajku bi takođe moglo da učestvuje oko 65 odsto zaposlenih u Kanadskoj komisiji za žitarice, uključujući većinu inspektora za izvoz žitarica u lukama, a Kanada je veliki izvoznik pšenice i uljane repice, navodi Rojters

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

IRENA VUJOVIĆ POSLALA PORUKU: Ološ hoće da vlada sa ološem!

Član predsedništva Srpske napredne stranke i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pružila je podršku predsedniku Aleksandru Vučiću, koji...

Još priča na sličnu temu