Narodna stranka se cepa, a šta će biti sa opozicijom?

Obavezno pročitajte

Zainteresovana javnost Srbije ponovo svedoči mučnoj unutarstranačkoj borbi u jednoj od opozicionih partija, Narodnoj stranci na čelu sa Vukom Jeremićem.

Bura nastala zbog nepremostivih razlika u planovima ali i podršci koju su pre nekoliko meseci unutar stranke imali Jeremić i potpredsednik Miroslav Aleksić, pokušana je da se stiša zakazivanjem stranačkih izbora za 22. oktobar, ali će izgleda da se završi novim podelama i cepanjima.

- Advertisement -

Postoji mogućnost da Aleksić, koji je imao veliku podršku stranačkih odbora, javnosti i ostatka opozicije sa kojom blisko sarađuje u Skupštini i organizaciji protesta Srbija protiv nasilja, istupi iz partije i pre 22. oktobra, kako bi pravio svoju opciju. Razgovori o tome vodiće se u nedelju na Oplencu gde će Aleksić okupiti one koji podržavaju njegovu struju u stranci.

I sve se to događa u vreme kada se iz partija opozicije poručuje da nikad jedinstvenije nisu funkcionisale što bi trebalo da ulije optimizam građanima da su, preko potrebni, saradnja i ukrupnjavanje mogući u cilju smene vladajućeg režima, čiji se mediji naslađuju ovakvim pričama koje dolaze iz opoziicje.

Ni u ostatku opozicije, prema našim saznanjima, nisu imuni na dešavanja u NS. Kako nam je nezvanično rečeno, deo partija koje učestvuju u organizaciji protesta ima pozitivan stav prema Aleksiću, ali navode da se pokazao kao vrlo nevešt u unutarstranačkoj utakmici u kojoj je, čini se poražen.

Za većinu naših sagovonika, koji zbog osetljivosti teme nisu želeli da govore javno i mešaju se u poslove druge stranke, izvesno je da će u NS ponovo doći do razlaza.

Aleksić bi se mogao, kako navode, od promovisanog lidera opozicije koja mu je pružala nepodeljenu podršku, i sa velikom podrškom članstva NS, svesti na nekog ko je praktično nateran da izađe iz partije, jer Jeremić nije mogao da podnese stranački poraz. Aleksić će, kažu, možda postati samo lovac na dva ili tri poslanička mandata. Bolja opcija ne ostaje ni Jeremiću, smatraju naši sagovornici iz opozicije.

Prema proceni opozicionara sa kojima smo razgovarali, Aleksaićev koalicioni potencijal trenutno je samo prema partijama okrenutim EU i mogao bi najviše da ošteti njegovog doskorašnjeg stranačkog kolegu Zdravka Ponoša koji je prošle godine takođe napustio NS i oformio sada već stranku Srbija centar.

S druge strane, kažu naši sagovornici, Jeremiću će ostati sav stranački novac koji se dobija na konto boravka u parlamentu, i otvoren put ka bližoj saradnji sa desnim partijama poput Dveri, Zavetnika i Novog DSS.

Sve bi to, zaključuju naši sagovornici, moglo loše da utiče na opoziciju u celini. Da li je ova procena tačna, pitali smo politikologa Mladena Mrdalja, koji kaže da stanje u NS neće doprineti jedinstvu opozicije, ali će doprineti razočarenju opozicionih simpatizera.

– Sigurno da neće doprineti jedinstvu opozicije, ali je verovatno da će doprineti daljem razočaravanju opoziciono nastrojenih glasača i podsticanju uverenja da su “svi isti”, jer ovo što gledamo u NS liči na ono što je ključni problem srpske politike – lična borba za vlast umesto principijelne borbe za političke pravce, navodi Mrdalj za Danas.

Dok osnivač Centra za lokalnu politiku Nikola Jovanović, navodi da mu je, kao bivšem članu i jednom od osnivača Narodne stranke, žao što se dešava raskol i da se nadao da do toga neće doći.

– Vuk Jeremić i Miroslav Aleksić su dobro sarađivali dok sam ja bio u stranci, i radili su sve u tandemu. Moguće je da su ovogodišnje tragedije u Ribnikaru i Mladenovcu, kao i veliki protesti nakon toga, pokrenuli neku novu dinamiku i da su se njih dvojica razišli oko pogleda na dalju borbu i prioritete. Ako je već došlo do nepomirljivih razloga, smatram da je bolje da Aleksić pravi sopstvenu opciju, nego da se iscrpljuju do oktobra oko toga ko će biti novi šef Narodne, jer će tako obojica izgubiti – kaže on za Danas.

Ako se, kako kaže, njih dvojica raziđu u korektnim odnosima, misli da sve ovo ne mora biti loše po opoziciju.

– Aleksić očigledno može da animira neke nove birače u svoju novu organizaciju i mislim da će pre svega preuzeti Ponoševe birače. Jeremić pak ima svoje pristalice i poštovaoce koji će ostati u Narodnoj, a koji možda ne bi prihvatili Aleksića kao novog šefa – ukazuje on.

On obojici želi sve najbolje i smatra da obojica imaju kvalitete, a ukoliko birači budu zahtevali jednu listu, makar u Beogradu, moraju ostaviti sujete po strani i sarađivati.

SourceDanas

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu