NARODI SVETA SE BUDE: Demonstracije u Češkoj zbog visokih cena energenata

0
193

PRAG – Hiljade građana Češke izašlo je danas na ulice Praga, kako bi protestom izrazili nezadovoljstvo zbog rasta cena goriva i energenata.

Demonstracije u organizaciji više političkih partije, za vreme trajanja Dana državnosti Češke, usledile su posle sličnog protesta ranije ovog meseca na kome se okupilo desetine hiljada ljudi.

Među organizatorima protesta je i grupa pod nazivom „Češka na prvom mestu!”, koja se protivi Evropskoj uniji i NATO-u i zalaže da Češka bude vojno neutralna.

„Češka nacija se podigla i vraća svoju zemlju”, rekao je jedan od organizatora okupljenima, otvarajući protest koji je preko interneta prenošen na trgovima u drugim gradovima.

Naglasio je da vlada ima dve dužnosti – da obezbedi bezbednost i ekonomski prosperitet, ali da ni jedan nije uspela da obezbedi, javlja Rojters a prenosi Tanjug.

Sadašnja vlada desnog centra premijera Petra Fijale usvojila je ovog meseca niz mera, uključujući finansijsku pomoć kompanijama i ograničila cene električne energije za domaćinstva.

Ostavite komentar