6.8 C
Belgrade
ponedeljak, 29 novembra, 2021

NAROD U VALJEVU SE DIGAO: Marš sa Kolubare, STOP rovarenju litijuma po našoj dedovini!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Meštani sela u dolini Kolubare su na protestu u Lukavcu kod Valjeva zatražili obustavu istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju nadležne inspekcije i oduzimanje dozvole kompaniji Evro litijum Balkan (Euro Lithium Balkan) za dalja istraživanja zbog kršenja zakona Srbije.

Oko stotinak okupljenih zatražilo je „bezuslovni prestanak istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju rudarsko-geološke i poljoprivredne inspekcije radi sprečavanja daljih nezakonitih aktivnosti Evro litiijuma Balkan kako bi se zaustavilo i sprečilo dalje trovanje naših plodnih oranica i reka vodom iz bušotina te kompanije i hitno oduzimanje odobrenja za geološka istraživanja Evro litijum Balkan zbog kršenja zakona o rudarstvo i geološkim istraživanjima“.

– Imamo još jedan zahtev kompaniji „Evro litijum Balkan doo Valjevo Divci“ – Marš s Kolubare – poručili su okupljeni.

- Advertisement -

Na protestu zbog istraživanja litijuma i bora i planova o izgradnji rudnika u dolini Kolubare, na koji je pozvala grupa „Marš s Kolubare“, meštani su upozoreni na ekološke posledice aktivnosti kompanije „Evro litijum Balkan“ i pozvani su da ne prodaju svoja imanja.

Advokat Sreten Đorđević je rekao da je do sada urađeno 35 bušotina.

– Ako dozvolite, za nekoliko godina imaćete 600 bušotina od kojih će stotinu procuriti. Za sada imamo sigurno dve koje su procurile, koje su poplavile okolno zemljište – rekao je on i obećao pomoć meštanima koji su već zaključili ugovore.

- Advertisement -

Đorđević je takođe rekao da su pokrenuti i postupci protiv „Evro litijuma“ zbog kršenja zakona države Srbije.

– Ako se dozvoli da se u Loznici, na Jadru i u Valjevu otvore rudnici i uz njih hemijski kombinati za preradu rude litijuma i bora, to će biti prvo mesto na kugli zemljaskoj izvan Kine u kojem se litijum prerađuje – poručio je Đorđević.

On je rekao i da su planovi da se izgradi površinski kop od 16 kvadratnih kilometara, da se pored rudnika postaviti hemijsko-tehnološki kombinat za preradu i da će se dnevno između 1.000 i 1.500 tona najotrovnijih kiselina koristiti za preradu rude.

– Malopre su nam uskratili struju. Njima je lako da vam oduzmu i zemlju i vodu i vazduh, sve – rekao je Đorđević pošto je nakratko isključena struja uoči početka protesta.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti