NAROD TRAŽI OTKAZ: Ginekolog iz Pančeva odbio da operiše nevakcinisanu pacijentkinju!

Obavezno pročitajte

Rešenje da su se stekli uslovi za pokretanje postupka doneo je Sud časti Regionalne lekarske komore, na koje lekar nema pravo žalbe Regionalna lekarska komora konstatovala je da su ispunjeni svi formalni uslovi da se protiv ginekologa dr Gorana Jankovića, zaposlenog u Opštoj bolnici u Pančevu, pokrene disciplinski postupak, nakon što je u svom lekarskom izveštaju naveo da odlaže operaciju pacijentkinji Ivani Todorović (38) iz Opova jer nije vakcinisana.


Kako se navodi u rešenju Suda časti Regionalne lekarske komore Beograd, u koji je Telegraf.rs imao uvid, ispunjeni su svi formalni uslovi za vođenje postupka protiv dr Jankovića.

– Dana 30. 07. 2021. godine, Ivana Todorović iz Opova podnela je predlog pred Sudom časti protiv spec. dr med. Gorana Jankovića, zbog odbijanja da pruži stručno mišljenje u vezi operativnog zahvata, dana 22. 07. u Opštoj bolnici Pančevo – navodi se u obrazloženju rešenja, koje je potpisala predsednica Suda časti, dr Snežane Kuzmanović.

Dalje se ističe da je utvrđeno da je taj predlog blagovremen i podnet od lica koje ima pravni interes za vođenje postupka, te da se odnosi na događaj koji može da bude predmet rasprave pred Sudom časti.

– Prijavljeni lekar je član ove Regionalne lekarske komore, pa je konstatovano da su ispunjeni svi formalni uslovi za vođenje postupka – navodi se u rešenju.

4 disciplinske mere

Protiv njega nije dozvoljena žalba i ovo rešenje smatra se konačnim.

U Lekarskoj komori Srbije (LKS) potvrđeno je za Telegraf.rs da je pacijentkinja podnela predlog za pokretanje prekršajnog postupka, protiv ginekologa G. J.

– Disciplinski postupak se može voditi do 2 godine od dana učinjene povrede profesionalne dužnosti i ugleda člana komore iz člana 40. ovog zakona, kada shodno članu 47. stav 4. u vezi sa stavom 1 istog člana Zakona o komorama zdravstvenih radnika nastupa apsolutna zastarelost vođenja postupka – navodi se u odgovoru LKS, koji je dostavljen Telegrafu.

Dodaje se i koju jednu od 4 disciplinskih mera Sud časti može da izrekne:

– To su javna opomena, zatim novčana kazna u visini do 20 odsto od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u republici u mesecu koji prethodi mesecu u kome se kazna izriče, zatim privremenu zabranu samostalnog rada u obavljanju određenih poslova zdravstvene delatnosti a četvrta mera je privremena zabrana samostalnog rada u obavljanju zdravstvene delatnosti – navodi se u odgovorima dostavljenim našoj redakciji.

Podsetimo, Ivana je kod doktora Jankovića došla na pregled na koji ju je uputio njen ginekolog, s obzirom na to da je već imala takozvano uvrtanje jajnika. Njen ginekolog ju je poslao dalje kod doktora Jankovića kako bi dao mišljenje o operaciji, da se ne bi ponovio taj prvi put, kada su morali da joj izvade jajnik.

Tužilaštvo prikuplja informacije

Umesto da je lekar u OB Pančevo pripremi za operaciju, usledio je hladan tuš. „Sav hladni program se otkazuje do daljeg“, tako je pisalo u izveštaju ginekologa dr Gorana Jankovića.

– Tumor markeri u granicama normale. Nevakcinisana. Na osnovu odluke Vlade Srbije, sav hladni program se otkazuje do daljeg ukoliko pacijenti nisu vakcinisani – stoji u lekarskom izveštaju pančevačkog ginekologa.

Ivana je protiv njega podnela krivičnu prijavu, a kako je navela, direktor Opšte bolnice u Pančevu ju je kasnije pozvao.

– Rekao mi je da ne postoji takav dopis, niti takva odluka, da ne zna otkud njemu takva informacija, da je on tu nešto pogrešno razumeo. Naveo je i da će me on operisati. „Nije problem da dođem“, rekla sam mu, „ali od tužbe neću odustati“ – ispričala je ranije za Telegraf.rs Ivana Todorović.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Pančevu kažu za Telegraf.rs da su oni primili krivičnu prijavu protiv dr Gorana Jankovića i da se prikupljaju podaci kako bi se utvrdilo ima li elemenata krivičnog dela.

– Trenutno se prikupljaju sva potrebna obaveštenja kako bi se utvrdilo da li ima elemenata bilo kog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti – kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Pančevu.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Stvarni motivi Nikitinove i Stojkovićeve “borbe za Ukrajinu”

Višemesečno kontaminiranje srpske javnosti velikim pričama kvazilidera “ruske opozicije” Pjotra Nikitina (agent FSB) i promašenog advokatskog slučaja Čedomira Stojkovića...

Još priča na sličnu temu