2.6 C
Belgrade
ponedeljak, 6 decembra, 2021

NAROD SE SKUPIO ISPRED SKUPŠTINE: Traže povlačenje zakone o referendumu i otimačini zemlje, DOSTA JE!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ispred Skupštine Srbije, u kojoj je danas na dnevnom redu rasprava o zakonu o eksproprijaciji, održava se protest protiv usvajanja tog zakona. Okupljeni građani protive se i donošenju novog zakona o referendumu.

Na skupu se okupilo nekoliko stotina ljudi. Oni su prvo protestovali ispred ulaza na Trgu Nikole Pašića, da bi se potom prebacili u Kosovsku ulicu.

Predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije ušli su zgradu parlamenta i predali svoje zahteve. Demonstranti traže povlačenje zakona o eksproprijaciji i referendumu iz procedure, prenosi „Nova.rs“.

- Advertisement -

Ispred parlamenta došli su članovi Skupštine slobodne Srbije Biljana Stojković i Srđan Škoro, predsednik DS Zoran Lutovac, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, Aleksandar Jovanović Ćuta, članovi inicijative Ne davimo Beograd …

protest
Izvor : N1

Član Skupštine slobodne Srbije Srđan Škoro je rekao ispred parlamenta da se uvodi pljačka koja će biti ozakonjena.

„O načinu kako da ostanemo bez imovine, dostojanstva, bez svega što su naši preci sticali. Sa nama su danas predstavnici pokreta Suvoborska greda. Ako se dobro sećate, ovaj narod je na toj Suvoborskoj gredi slomio kičmu Austrougarskoj carevini.

- Advertisement -

Sada narod ponovo mora da ustane da slomi kičmu ovom i ovakvim zakonima protiv njega. Ako su oni tamo što sede narodni poslanici, bio bi red da izađu pred svoj narod i da nas pogledaju u oči dok donose taj zakon, kad nam već rade o glavi“, naveo je Škoro.

Prema njegovim rečima, ukoliko se ljudi u Srbiji ne pobune, doživeće najstrašnije moguće stvari.

„Iza tog zakona je mogućnost da bukvalno u roku od pet dana, ukoliko je to u državnom interesu ili interesu vladajuće stranke neko ostane bez kompletne imovine …Vreme je da se probudimo, ovo nije više pitanje politike i stranaka već našeg opstanaka“, rekao je on.

Pozvao je građane da i sutra u 18.00 dođu na protest ispred predsedništva Srbije, gde, kako je rekao, „jedan, jedini čovek odlučuje o svemu“.

Ljiljana Bralović iz udruženja Suvoborska greda rekla je na protestu da u ime pet udruženja koja su u savezu SEOS predaje zahteve protiv dva sramna zakona, koji nisu usmereni samo na mesta gde su predviđena iskopavanja litijuma.

„Usmeren je na svakoga od vas. Ako se neko namerači i ako imate dobru lokaciju, gde treba da smesti neke Kineze koji treba da rade na autoputu, dobićete rešenje da u roku od sedam dana napustite svoje prostorije, jer to je, je l’ te, državni interes“, navela je ona.

Kako su učesnici skupa saopštili, novi zakon o eksproprijaciji, koji se danas nalazi na dnevnom redu parlamenta, i zakon o referendumu, koji će se pred poslanicima naći u četvrtak, pogubni su za sve građane države Srbije budući da „predviđaju štetne izmene u pravu i organizovanju referenduma, kao i otimanje imovine građana zarad pogubnih projekata i državnih sporazuma“.

Takođe, oni su naglasili da ovi zakoni nisu povezani isključivo sa projektima Rio Tinto i drugih rudarskih kompanija, već i sa svim postojećim i budućim dogovorima države sa kompanijama koji će, zahvaljujući ovim zakonima, omogućiti proglašavanje javnog interesa i eksproprijaciju zemlje građana.

Okupljeni su nosili transperente „Nema rudnika, nema referenduma“, „i Rađevina i Jadar i Mačva su Kosovo“, duvali su u pištaljke i skandirali protiv narodnih poslanika i predsednika Srbije.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti