NAROD SE DIGAO: Radnici Ziđina postavili barikade, traže da se plate usklade sa inflacijom

Obavezno pročitajte

Deo radnika Ziđina, nekadašnjeg RTB-a Bor, u Boru i Majdanpeku stoje na barikadama ne dozvoljavajući izlazak i ulazak teških vozila sa koncentratom i rudarskom opremom. Oni protestuju tražeći povećanje plata u skladu sa rastom inflacije. Poslodavac je ponudio 10 odsto povećanja dok radnici traže 14,3 koliko iznosi zvanična inflacija.

Radnici Ziđina prethodno su najavili radikalizaciju protesta, jer sastanak u Ministarstvu rudarstva minulih dana nije dao rezultate i dogovor između kineske kompanije i radnika rudnika nije postignut.

- Advertisement -

Kako su sindikalisti kazali, radnici su se podelili i otišli na dogovorene lokacije. Ispred kapije okupljeni su radnici i predstavnici sindikalne organizacine Topionica Bor. Traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora, i od tog zahteva neće odustati.

Radnici su odlučili da protest nastave na četiri kapije rudnika. Kako su kazali, tamo će ostati narednih osam sati.

Prema rečima predsednika Sindikata Topionica Žarka Radulovića, plan protesta je okupljanje na topioničarskoj kapiji, potom da se ljudi podele po grupama. Takođe, kako su naveli, namera im je da se protest nastavi na kapiji Ziđina.

„Za sada nisu blokade, već samo protesti na četiri kapije. Zahtevi sindikata i radnika su da se momentalno povuče Pravilnik o radu koji je poslodavac doneo 15. decembra. To je uslov za nastavak pregovora. Dobili smo obaveštenje da poslodavac ne želi da povuče ovaj pravilnik, pa smo bili primorani da protestujemo do ispunjenja našeg zahteva“, rekao je Radulović za Danas.

Jedan od radnika kaze da nije tačno da je prosek plata 110.000 dinara, pošto mladi imaju od 60.000 do 70.000.

„Pitamo se ko ima toliko veliku platu? Možda oni iz HR? Kolika je plata u direkciji? Da li je 400.000 ili 500.000? To nije fer. Naše radnike guraju gde ima cijanida i arsena, a njihovi radnici pobegli odatle posle nekoliko dana“, kaže Dragan Elek.

Protest se trenutno odrzava ispred četiri kapije Ziđina. To su Kop Bor, Štulc, Flotacija Bor i ispred kapije Topionice. Takođe, obe kapije u Majdanpeku su blokirane, kažu okupljeni radnici.

Radnicima su dali podrsku i meštani borskih sela, Krivelja, Oštrelja i Slatine. Polako i oni dolaze da se priključe protestu.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Dragan J. Vučićević zapretio štrajkom glađu ako ode u zatvor

Vlasnik i glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević rekao je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, da...

Još priča na sličnu temu