NAROD NAM JE GLADAN: Cela „Jura“ na minimalcu, u „Aptivu“ na 10 odsto iznad

0
147

Celokupna fabrika „Jura“ u Leskovcu je na minimalcu, a prosečna plata u „Aptivu“ je tek 10 odsto iznad toga, piše u prvom broju Sindikalnog biltena Samostalnog sindikata metalaca „Aptiv Leskovac“.

Na ovu činjenicu sindikalisti su ukazali nakon pregovora za povećanje minimalca u narednoj godini.

– Vlada je donela odluku da minimalac poveća samo za 14,3 procenta, što znači da će prosečna minimalna zarada biti 40.020 dinara, što je i dalje manje od mesečne potrošačke korpe. Za nas minimalac nije apstraktna brojka kao za druge „pregovarače“ u Beogradu, već pitanje elementarnih uslova života – navodi se u biltenu koji je izašao 28. septembra.

Sindikalisti navode i to da je 19. septembra uprava fabrike „Aptiv“ u Leskovcu podigla cene hrane u kantini, a da nije povećala naknadu za topli obrok.

Sindikalni bilten Samostalnog sindikata metalaca “Aptiv LeskovacSindikalni bilten Samostalnog sindikata metalaca “Aptiv Leskovac“ FOTO: Rešetka.rs

– Tri parčeta hleba su bila 5 dinara, sada koštaju 10, bedni kroasan je sa 70 poskupeo na 80 dinara, a kuvano jelo sa 180 na 220 dinara. Radnici su s pravom nezadovoljni, jer ako Aptiv podiže cene u sopstvenoj kantini kako bi ispratio inflaciju na tržištu, to bi trebalo da isprate i naše plate, kao i sama naknada za topli obrok koji i dalje iznosi 150 dinara – piše u biltenu.

Ostavite komentar