NAROD JE BESAN: Kažu da je pomoć siromašnima, a vlast deli pare šakom i kapom!

0
13

Iako je najavljena kao pomoć socijalno ugroženim stanovnicima, u Kuršumiji će obećana pomoć Vlade Republike Srbije otići samo u ruke nekadašnjih radnika sada propalih kuršumlijsih preduzeća. Svi ostali su izuzeti i oni su sa pravom ljuti, jer nigde na objavi nije pisalo da je to pomoć za radnike.

– Na lokalnom mediju sam čuo za tu pomoć, pripremio sva dokumenta i odneo u Centar za socijalni rad da se prijavim za tu pomoć. Rečeno mi je da to oni ne rade, već da odem u opštinsku salu, ali da se primaju samo zahtevi bivših radnika – žali nam se Dragan Milentijević iz Kuršumlijske banje, koji je nezaposleno lice i nema nikakvih primanja.

On dodaje da je pisalo da svako ko je nezaposlen može da se prijavi, ali da njegovu prijavu nisu hteli da prime.

– Zato sam je poslao poštom sa povratnicom. Doveli su me u zabludu, a mislim da nisam jedini. Trebalo je da kažu za koga je ta navodna pomoć namenjena – komentariše Milićević ono što mu se dogodilo.

I mnogi drugi građani Kuršumlije probali su da ostvare pravo na ovu pomoć, ali im nije dozvoljeno da podnesu prijave. U kopirnici, koja je kod opštinske zgrade i gde je moguće naći prijavu za ovu pomoć, poslednja dva dana nisu dozvoljavali ljudima da ih uzimaju.

– Ovo je čista prevara. Poniženi smo i dovedeni u zabludu i od strane Vlade i od lokalnih moćnika. Zašto nisu lepo naglasili kome su namenili navodnu pomoć, a ne da nas ovako ignorišu – komentariše još jedan Kuršumličanin koji je pokušao da preda zahtev, ali ne želi da mu se ime pominje u medijima.

Nama je ranije u kuršumlijskoj opštini rečeno da je taj novac obezbeđen za bivše radnike propalih kuršumlijskih preduzeća koji ne mogu da naplate svoja potraživanja preko suda i da su već dobili spisak iz Vlade Republike Srbije ko će je primiti.

Protest radnika propalih preduzeća u Kuršumliji FOTO: Direktno.rsProtest radnika propalih preduzeća u Kuršumliji FOTO: Direktno.rs

Ti radnici su tokom ove godine u više navrata protestovali u sali opštine Kuršumlija i na kraju su dobili čvrsta obećanja da će im se ta dugovanja isplatiti. Poslednjeg dana rada sada doskorašnje Vlade Srbije, odnosno 24. oktobra je doneta odluka da se „odobre sredstava za dodelu jednokratne pomoći građanima kojima je ugrožen životni standard, a koji žive na teritoriji Kuršumlije, Prokuplјa, Niša, Kragujevca, Beograda, Blaca, Gornjeg Milanovca, Srbobrana i Smedereva“.

U tu namenu odvojeno je 43,6 miliona dinara i, kako piše na sajtu Vlade Republike Srbije, pomoć će primiti 873 građana koja su trenutno u stanju socijalne potrebe, a koja su, prema podacima centara za socijalni rad, na evidenciji Nacionalne službe za zapošlјavanje. Ipak, prema našim saznanjima, navodna novčana pomoć u ostalim gradovima se odnosi na kuršumlijske radnike, koji su promenili mesto prebivališta, te samo oni mogu da je dobiju! To znači da su u ostalim gradovima socijalno ugroženi dovedeni u zabludu i nemaju mogućnost da je prime.

Kuršumlija FOTO: Direktno.rsKuršumlija FOTO: Direktno.rs

Prevareni su i ovi radnici koji će primiti pomoć, jer svako dobija po 50.000 dinara, a njihova potraživanja su po osobi oko million dinara, jer dobijaju daleko manje od onoga što im pripada.

Ovo nije prvi put da Vlada RS kupuje socijalni mir sitnim novcem koji se deli ne socijalno ugroženima, već onima koji su uspeli da se nametnu. Tako je prošli put nakon protesta bivših radnika kuršumlijskog „ŠIK Kopaonika“ koji su održani 2019. godine, Vlada Srbije odlučila da podeli socijalnu pomoć u visini od 156 miliona dinara. Tada su je dobili oni koji su nekog imali, pa je, na primer, 700.000 dinara dobio tada zamenik predsednika opštine Kuršumlija Nebojša Jović, a neki radnici, i to baš oni koji su protestvovali, ostali su bez dinara.

Ostavite komentar