3.8 C
Belgrade
nedelja, 28 novembra, 2021

NAROD AUSTRIJE TRPI TEROR: Zaključavanje za sve građane, od 1. februara obavezna vakcinacija!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Austrija od ponedeljka uvodi lokdaun za sve stanovnike, a od 1. februara će antikovid vakcinacija postati obavezna, objavio je austrijski kancelar Aleksandar Šalenberg.

Austrija je ovim merama postala prva zemlja u EU koja je preduzela tako oštre restrikcije zbog ponovnog skoka slučajeva kovida-19.

Šalenberg je rekao danas na konferenciji za novinare u Tirolu da se od ponedeljka uvodi zaključavanje za sve stanovnike, prvobitno u trajanju od 10 dana. „Treba pogledati stvarnosti u oči. Uprkos više meseci ubeđivanja nismo uspeli da uverimo dovoljno ljudi da se vakcinišu„, rekao je kancelar posle sastanka sa guvernerima svih austrijskih pokrajina.

- Advertisement -

Većina prodavnica će biti zatvorena i kulturni događaji otkazani, prenosi AP. „Trajno povećanje stope vakcinacije je jedini način da se izađe iz ovog začaranog kruga„, rekao je Šalenberg navodeći da je to karta za izlazak iz pandemije. Od 1. februara će u zemlji biti obavezno vakcinisanje od kovida.

Ne želimo peti talas, ne želimo šesti ili sedmi talas infekcije„, rekao je Šalenberg za radio-televiziju ORF. U Austriji su od ove nedelje uvedene mere zaključavanja za nevakcinisane stanovnike, koji nisu imali prava da napuste kuću sem za kupovinu, sport ili odlazak kod lekara. Od sada će celokupno stanovništvo, 8,9 miliona, biti obuhvaćeno ovom merom.

U zemlji je stopa vakcinacije 66 odsto, što je nešto manje od evropskog proseka, iako je uvedena zdravstvena propusnica još od proleća. Nedavno uvedene mere o zaključavanju nevakcinisanih su dovele do jasnog povećanja broja zakazanih vakcinacija u centrima za vakcinisanje.

- Advertisement -

 Međutim, broj slučajeva zaraze stalno raste, i stiže do nivoa neviđenih od početka pandemije, tako je juče zabeleženo 15.000 novozaraženih. U Evropi broj zaraženih od korona virusa takođe raste, i više zemalja je objavilo zaoštravanje restrikcija poslednjih dana, među kojima i Švedska, Nemačka i Grčka.

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti