15.8 C
Belgrade
četvrtak, 23 septembra, 2021

NAPREDNJAČKA SRBIJA: U predškolskom traže roditeljima da donesu tečni sapun i toalet papir za decu!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U predškolskom odeljenju niške osnovne škole „Kralj Petar Prvi“ roditelje je iznenadila preporuka vaspitačice da svako do njih donese po dve rolne toalet papira, jedan tečni sapun i pakovanje ubrusa. To će se koristi dok se ne potroši, a onda će ih opet obavestiti kada počinje novi krug. I dok roditelji tvrde da im je doslovno tako rečeno, u školi kažu da to nije baš tako i da roditelji samoinicijativno obezbeđuju dodatna sredstva za osnovnu higijenu i time pokazuju da su odgovorni, kao i učenici.

– Čim smo pošli u predškolsko, rečeno nam je da donesemo toalet papir i to dve rolne, tečni sapun, ubruse i da će to svi zajedno da koriste. Uz, naravno, sredstvo za ličnu dezinfekciju, vlažne maramice i sve ostalo. Niko se nije bunio, jer je ipak reč o našoj deci, ali smatramo da je Grad Niš trebalo da obezbedi sva potrebna sredstva u ovom slučaju. Prilično smo iznenađeni onim što nam je rečeno – kažu roditelji predškolaca u ovoj školi.OŠ OŠ „Kralj Petar Prvi“ u Nišu FOTO: Printscreen

Naravno, svi su bez reči poslušali upustvo koje im je dato i svaki roditelj je doneo šta im je traženo.

- Advertisement -

– Mogu reći da praksa škole nije da roditeljima upućuje takav zahtev i da to prepušta odluci samih roditelja. S obzirom na to da se radi o najmanjem uzrastu u školi i da su njihove aktivnosti takve da je neophodno češće pranje ruku, da je neophodna higijena na visokom nivou, kao i pomoć vaspitača u održavanju higijene, vaspitači su predložili roditeljima da ko želi može da dostavi za svoje dete i dodatna sredstva za higijenu. Odgovorno tvrdim da škola nije preduzela nikakvu akciju na nivou škole za prikupljanje sredstava za higijenu po Odluci škole ili odgovornog lica škole – kaže za Direktno.rs direktor ove škole Robert Džunić.

On dodaje da od Grada dobijaju dovoljna materijalna sredstva da pokriju sve, te imaju sredstva za higijenu i dezinfekciju ruku i prostorija u dovoljnim količinama, kao i da su obezbeđene i zaštitne maske za decu, učenike i zaposlene i to više vrsta.

– Na godišnjem nivou škola, takođe, vrši nabavku toalet papira i ubrusa i mesečno obezbedi za svaku kabinu u mokrom čvoru po 10 komada. U svakoj učionici postoji sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola 70% – bočica koja se stalno dopunjuje i magična krpa za brisanje. Takođe na svakom ulazu u školu postoje dezobarijere i dezinfekciona sredstva- dodao je Džunić u pisanom odgovoru koji nam je dostavljen.

- Advertisement -

Uz njegov detaljan izveštaj, naglašeno je da je dobra volja roditelja da dodatno obezbede decu i da je to dobro.

Ovo nije prvi put da roditelji vrtića ili škola u Srbiji sami donose potrebna sredstva za higijenu, to se radi godinama unazad, a da li je to samoinicijativno, ili ipak naloženo, ostaje otvoreno pitanje.

Podsećanja radi, naš portal je u oktobru prošle godine pisao o beogradskom vrtiću na Paliluli, gde su vaspitačice na suptilan način preneli poruku roditeljima da obezbede decu čašama i tečnim sapunima. I roditelji su odgovorili, a Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zašitu, trebalo je da stavi prst na čelo i preispita se.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti