20.5 C
Belgrade
utorak, 3 avgusta, 2021

NAPREDNJACI U INVAZIJI NA NOVI SAD: Džipovi, ceduljice, spiskovi, pretnje!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Veliki broj neregularnosti zabeležen je danas tokom izbora za savete mesnih zajednica u Novom Sadu, koji su još uvek u toku. S jedne strane su nezavisni kandidati građana koji više ne žele da prepuštaju velikim strankama da uništavaju njihov kraj. Na drugoj strani su neshavtljivo veliki napori vladajuće Srpske napredne stranke da uzme sve mandate na najnižem nivou upravljanja.

Koliko je naprednjacima stalo da preuzmu svu vlast svedoči činjenica da su na terenu angažovali hiljade aktivista koji obilaze birače, dočekuju ih na biračkim mestima i daju pisana uputstva da glasaju za njihove kandidate. Tokom današnjeg dana zabeleženo je dovođenje glasača u džipovima i više incidenata, a jedan nezavisni kandidat je fizički napadnut.

Tri dana pre izbora, član Gradskog veća Novog Sada za upravu, propise i urbanizam Milovan Amidžić iskoristio je službeni položaj kako bi pomogao kadnidatima SNS, čiji je član. On je izjavio da “veruje da će kandidati SNS osvojiti sva mesta u 42 mesne zajednice u kojima se danas održavaju izbori”. Amidžić je svojim ponašanjem prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, saopštio je Biro za društvena istraživanja.

- Advertisement -

Od 47, saveti se danas biraju u 42 mesne zajednice u Novom Sadu.

Kako bi glasali, građani treba da sa sobom imaju lična dokumenta.

Jedan građanin sa lica mesta javio se u 9 ujutro sledećim opisom situacije na terenu:

- Advertisement -

“Na južnom Telepu je haos. Džipovima ih dovoze. Neka, ako ništa drugo, nije im svejedno.”

Građani javljaju i da naprednjački komiteti zadržavaju fotokopije ličnih dokumenata onih koji nisu glasali za njih, čime direktno krše Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

“U mesnoj zajednici Ivo Andrić vode dvojne spiskove. Shvatio sam da je jedan za ‘naše’ a drugi za ‘njihove’,. Na pet metara od ulaza jedan mladić stoji sa nekakvim spiskom i sačekuje pojedine glasače i nešto upisuje”, javlja jedan građanin..

Tokom dana je stigla i cirkularna SMS poruka sa pozivom biračima da glasaju za SNS.

Na Limanu 4, u blizini prostorija Mesne zajednice “Ivo Andrić” napadnut je nezavisni kandidat. On je sedeo na klupi, na propisanoj razdaljini od Mesne zajednice “Ivo Andrić”, kada su ga napala dva momka.

Prema rečima očevidaca, napadači su ga jurili i vikali “da nema prava da bude tu”. Odmah je pozvana policijaa.

Jedna Novosađanka je objavila fotografiju ceduljice na kojoj su odšampani brojevi naprednjačkih kandidata.

“Ovo dele pacovi ispred naše mesne zajednice”, napisala je ova Novosađanka.

Druga žena je napisala kako je SNS na sremskoj strani grada “ustrojila” penzionere.

“Na Paragovu sam videla da penzioneri drže džepne kalendare sa slikama i brojevima za koje treba glasati. To drže uz ličnu kartu, da ne zaborave”, napisala je ona.

U Mesnoj zajednici “Nikola Tesla” na dan izbora uslikani su terenski radnici SNS kako obilaze ulaze i po spisku putem interfona pozivaju ljude da pitaju da li će glasati za njih.

Iz Futoga stiže fotografija naprednjačkih kadnidata gde nasmešeno poziraju sa iscepanim flajerima nezavisnih kandidata. Kako javljaju građani Futoga, SNS brigade su vadile ove flajere iz poštanskih sandučića.

Srpska napredna stranka u Novom Sadu otišla je i korak dalje, pa je napravila lažni flajer u kojem navodno Dragan Đilas i Vuk jeremić podržavaju samostalne kandidate. Ova sabotaža ima za cilj da nezavisne kandidate lažno povežu sa jednom političkom grupacijom.

Glasačka mesta su otvorena do 20 časova. Građani mogu da glasaju u svojoj mesnoj kancelariji, a mogu da zaokruže više kandidata, maksimalno do broja koliko članova saveta ima određena mesna zajednica.

Podsetimo, u prethodnom periodu, Novosađani su dobijali na poklon brendiranu SNS kafu, čarape i sliku nasmešenih gradonačelnika Vučevića i predsednika Vučića, a par dana uoči izbora krenulo je i zastrašivanje.

Ove izbore obeležile su hrabre žene koje su kao nezavisni kandidati odlučie da pruže otpor ucenama i zastrašivanju Srpske napredne stranke.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

3 KOMENTARA

Ostavite komentar

Najnovije vesti