NAPREDNJACI ODABARALI STRANU: Srbija ne prihvata rezultate referenduma u Ukrajini

0
257

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da Srbija ne može da prihvati rezultate referenduma u ukrajinskim regionima jer bi to, kako je istakao, bilo potpuno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima.

Selaković je na konferenciji za novinare, na pitanje Tanjuga da li će Srbija prihvatiti rezultate referenduma u ukrajinskim regionima, rekao da u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i opšte prihvaćenim principima i normama međunarodnog javnog prava Srbija ne može da prihvati te rezultate.

„Sa jedne strane principijelna naša posvećenost principima i pravilima međunarodnog javnog prava, Povelji Ujedinjenih nacija, a sa druge strane to bi bilo potpuno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima, potpuno suprotno našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica”, rekao je Selaković.

Glavne teme svih susreta u Njujorku – odbrana interesa Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku na stotine razgovora sa stranim državnicima i diplomatama, i da su glavne teme svih susreta bile su odbrana državnih i nacionalnih interesa Srbije.

Na konferenciji za medija u Ministarstvu spoljnih poslova, Selaković je rekao da je rekao da je ovo za Srbiju najintenzivnija godina što se tiče diplomatskih aktivnosti u poslednjih nekoliko godina, te da je samo on u Njujorku imao 95 susreta sa ministrima spoljnih poslova i raznim drugim diplomatama, i da je potpisao 13 sporazuma o saradnji i protokola.

Selaković je kao sastanke od posebne važnosti istakao one koje je predsednik Vučić imao sa Džejkobom Salivenom, savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD i drugim američkim zvaničnicima.

Istakao je da su glavne teme tih susreta bili bilateralni odnosi, energetika, energetska diversifikacija i da se razgovaralo o gradnji solarnih parkova, vetrogeneratora, izgradnji Đerdapa 3 kroji mogu da grade samo SAD, interkonektora sa Bugarskom i Severno Makedonijom.

Selaković je naveo i da su sa Brazilom, Kolumbijom i Senegalom potpisana po dva sporazuma, a kako je istakao, glavne teme svih susreta bile su odbrana državnih i nacionalnih interesa Srbije.

Na pitanje novinara kakvu poruku Srbija šalje sporazumom koji je potpisao sa šefom ruske diplomatije diplomatije Sergejem Lavrovom, Selaković je odgovorio da taj sporazum kritikuju samo oni koji ga nisu ni pročitali te da on služi samo kao dovoljan izgovor za napad na našu zemlju, prenosi Tanjug.

„Taj sporazum potpisuje se od 1996. godine i reč je o tehničkoj stvari, nema konotaciju bezbednosne politike. Reč je o bilateralnim odnosima i multilateralnoj aktivnosti. Vlada je mogla da odbije takav plan ali u njemu nema ništa sporno, a kritikuju ga oni koji ga nisu ni videli”, poručio je Selaković.

Ostavite komentar