Napravljeno sredstvo za trenutno otkrivanje kovida

Obavezno pročitajte

Kovid i trenutno pronalaženje istog

Naučnici sa Univerziteta „Džordž Vašington“ u američkom okrugu Kolumbija napravili su minijaturni uređaj koji gotovo trenutno može da otkrije kovid 19 ili tragove antitela kod pacijenata, objavio je portal „Medikal ekspres“.
Uređaj koji je prvobitno razvijen za detektovanje i razlikovanje različitih gasova. On se sastoji od preciznih provodnika i prekriven je slojem zlata. Kada se zlatna površina vezuje za druge molekule, kao što su molekuli gasa, talasna dužina svetlosti koja se reflektuje sa površine se menja, stvarajući svetlost druge boje.

- Advertisement -

Zbog toga različiti gasovi moraju izazvati različite promene u osvetljenju. Te promene može da prati veštačka inteligencija koja analizira reakciju detektora i utvrđuje koja supstanca je u pacijentovoj krvi, navodi portal.

U praksi to izgleda ovako: Površina detektora premazana je reagensom koji vezuje virus korona. Kada čestice virusa dospeju na detektor, on menja emitovanu svetlost koja se može videti pomoću kamere telefona.
Istraživači su uvereni da će u budućnosti njihov izum omogućiti stvaranje obimnih baza podataka o pacijentima sa kovidom 19, koje će specijalisti moći direktno da pohranjuju na „klaudu“.

Prema poslednjim podacima, u svetu je do danas registrovano više od 16 miliona slučajeva zaraze virusom korona, od čega je više od 644 hiljade umrlo.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Medvedev: Najrealniji rizik od sukoba Rusije i NATO još od perioda kubanske krize

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da od kubanske raketne krize 1962. godine pretnja direktnog sukoba...

Još priča na sličnu temu