21 C
Belgrade
nedelja, 3 jula, 2022

NAPRAVILI LEGLO DROGE I TERORIZMA, A SADA GA SE ODRIČU: Nema konsenzusa za prijem tzv. Kosova u NATO

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirečea Džoana ističe da NATO poštuje odluke zemalja u regionu Zapadnog Balkana da vode sopstvenu spoljnu politiku, a kada je reč o želji Kosova da postane članica NATO, navodi da Severnoatlantska alijansa radi po principu konsenzusa, koji u ovom trenutku ne postoji za Kosovo.

„Kao što znate, u ovom trenutku ne postoji konsenzus o takvom potencijalnom potezu NATO.Trenutno sarađujemo s Kosovom kroz partnerstvo koje uvažava ovu specifičnu situaciju”, naveo je Džoana u intervjuu za Tanjug uoči predstojećeg samita u Madridu, a koji će po njegovim rečuima biti jedan od najtransformativnijih i najznačajnijih samita u istoriji NATO.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima uvek su u kontaktu i sa liderima Srba na Kosovu, što je važno jer oni tamo predstavljaju veoma važnu grupu.

„U potpunosti podržavamo dijalog Beograda i Prištine, koji je na kraju jedini način da se dođe do trajnog rešenja za region i Kosovo”, izjavio je Džoana.

Na pitanje kakvu komunikaciju i saradnju NATO ima sa srpskim vlastima od početka rata u Ukrajini, on je kazao da Severnoatlantska alijansa ima ima dinamično partnerstvo.

- Advertisement -

„Naravno, radimo onoliko koliko Srbija traži od NATO. Kao i sa drugim partnerima, ne pokušavamo da radimo ništa što se ne zasniva na njenim zahtevima”, naveo je Džoana.

Prema njegovim rečima, NATO je organizacija sa izuzetnim sposobnostima za obučavanje i saradnju koje mogu biti od koristi za Vojsku Srbije i celokupni bezbednosni sistem Srbije.

„Naravno, poštujemo i spoljnopolitičke odluke Beograda. Svaka zemlja ima pravo da samostalno donosi svoje odluke”, istakao je zamenik generalnog sekretara NATO.

Prema njegovim rečima NATO prati i posledice rata koji je Rusija započela protiv Ukrajine, između ostalog i na Balkanu.

Na pitanje da li u svetlu krize u Ukrajini NATO planira dalju ekspanziju na Balkan i da li želi da vidi Srbiju i BiH kao svoje članove, Džoana je kazao da je BiH izrazila interes za članstvo, ali da NATO trenutno smatra da nisu ispunjeni uslovi unutar Bosne i Hercegovine, kao ni unutar NATO da bi to u doglednoj budućnosti postalo stvarnost.

„Ponoviću, u potpunosti poštujemo odluke svih naših partnera. A Bosna i Hercegovina je važan partner NATO. Nastavićemo da podržavamo njeno evropsko i evroatlantsko usmerenje. I naravno, ako to odabere, naći će pravu dinamiku unutar same Bosne i Hercegovine koja će joj omogućiti da ide napred u tom smislu”, naglasio je.

Prema njegovim rečima, celokupnoj Jugoistočnoj Evropi i Zapadnom Balkanu treba omogućiti evropsko usmerenje.

„Neke zemlje bi htele da se učlane i u NATO – to je u redu. Ako se prijave, u jednom trenutku će dobiti članstvo. Neke druge zemlje to ne žele, već žele samo da budu članice EU. I to je nešto što je veoma važno”, naveo je Džoana.

On je istakao da je putanja ka Evropi, ka prosperitetu, ka demokratiji jedina logična i poželjna stvar za ceo Zapadni Balkan.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti