4.1 C
Belgrade
sreda, 1 decembra, 2021

NAPRAVILI IM SAČEKUŠU: Inspektori u kontroli vinoteke u kojoj radi mali Danilo Vučić!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Inspektori Povereništva za informacije od javnog značaja krenuli su, u sredu, u redovan inspekcijski nadzor beogradske vinoteke „Wine and pleasure“, ali su ih tamo sačekali novinari Pinka i Informera. U ovoj vinoteci radi Danilo Vučić, sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića.Inspektori došli u kontrolu, a tamo ih sačekali novinari Pinka i Informera FOTO: PrintscreenInspektori došli u kontrolu, a tamo ih sačekali novinari Pinka i Informera FOTO: Printscreen

Čitav događaj je snimljen i potom prezentovan prilikom gostovanja glavnog i odgovornog urednika Informera Dragana J. Vučićevića na televiziji Hepi.

Inspekcijski nadzor je ranije bio najavljen, a za njega su saznali i zaposleni u dva prorežimska tabloida. Oni su otišli u vinoteku i tu sačekali inspektore postavljajući im pitanja. Pitali su ih zbog čega su došli i da li su „ikada proveravali gde rade deca Dragana Đilasa i drugih političara“.

Inspektori su poručili da obavljaju redovan inspekcijski nadzor, objašnjavajući da ga izvršavaju po operativnom planu koji je donetu u martu ove godine. Nastavljeno je propitivanje, po čijem nalogu obavljaju nadzor, da li je to po zakonu, na kraju upitavši da li su to došli zato što u vinoteci radi predsednikov sin.

- Advertisement -

Informer je čitav slučaj predstavio kao „specijalni rat protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića“. Vučićević je događaj predstavio i kao neku vrstu konspiracije.

– Oni su to vrlo pažljivo isplanirali. Juče redakcije dnevnih novina nisu radile, već samo portali i televizije. Saznali smo da su prethodno zvali vlasnika ili direktora te vinoteke da mu najave da će proveriti podatke o zaposlenju sina predsednika Republike, a onda su, kada su videli novinare, promenili ploču i rekli da će proveriti sajt vinoteke i kako se čuvaju podaci korisnika i kupaca vina u toj vinoteke – rekao je Vučićević gostujući u programu kod Milomira Marića.

On je dodao i da su „oni izabrali od 50 miliona sajtova u Srbiji baš taj da kontrolišu“. Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović uključio se u program, rekavši da se ne radi o vanrednom inspekcijskom nadzoru, te da proveravaju kako vinoteke štite podatke o ličnosti i da su aktivnosti najavljene nekoliko dana ranije.

Informer je izneo i „saznanja“ da u organizaciji rada Poverenika ne postoji organizaciona jedinica koja bi se bavila inspekcijskim nadzorom. Međutim, na sajtu Poverenika postoji odeljak posvećen Sektoru za nadzor, dok se u Informatoru o radu navodi da se u okviru ovog sektora obavljanju poslovi „vršenja inspekcijskog nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti“.

Poverenik za informacije Milan Marinović rekao je da je nadzor najavljen nekoliko dana ranije i da je u njoj naglašeno da je cilj provera usklađenosti sa zaštitom podataka o ličnosti.

– Napravljen je zapisnik i koliko sam informisan, nije utvrđena nikakva nepravilnost. Pomenuto pravno lice u potpunosti poštuje Zakon o zaštiti podataka o ličnosti – poručio je on.MIlan Marinović, Foto: Beta/Milan ObradovićMIlan Marinović, Foto: Beta/Milan Obradović

- Advertisement -

Komentarišući „sačekušu“, Marinović kaže da je predstavljena samo jedna strana priče, a da se novinarke nisu predstavili inspektorima.

– One se nisu predstavili kao novinari, niti su pokazali legitimacije. Prišli su sa mobilnim telefonima, što se vidi po snimcima koji su učinjeni. Videli su da su ih ispitivali da li je u pitanju ciljani nadzor, da li se iz određenog razloga vrši nadzor. Poenta je u tome što niko od nas nije znao da u toj vinariji radi sin predsednika Srbije. Mi nemamo pojma ko gde radi. Mi kad idemo u nadzor, jedino što možemo da proverimo je ko je upisan u APR-u kao zakonski zastupnik – dodao je Marinović.

Poverenik je tvrdnje da je inspekcija rađena ciljano, jer u toj vinoteci radi sin predsednika, nazvao glupostima. Dodao je da su inspektori bili zatečeni ponašanjem novinarki i da „tako iskontruisana priča nema veze sa realnošću“.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti