NAPETO. TRAMP NAREDIO BOMBARDOVANJE IRANA: Ubijen je iranski general, sprema se odmazda (VIDEO)

Obavezno pročitajte

Bela kuća je saopštila da je američki predsednik Donald Tramp naredio vazdušni napad u kojem je danas u Bagdadu ubijen iranski general Kasem Sulejmani.

- Advertisement -

Donald Tramp je naredio napade na najviša iranska vojna lica, uključujući lidera elitnih jedinica Snaga „Kuds“ Kasema Solejmanija u raketnom napadu kao osvetu za napad na američku ambasadu u Bagdadu, a potom je na tviteru okačio tvit američke zastave.

Kasem Solejmani ubijen je u petak u Bagdadu, a sa njim i zamenik šefa PMU-a, Abu Mahdi al-Muhandes, bliski Sulejmanijev saradnik. Američka vojska je delovala, a rakete su pogodile vozilo koja su prevozila Solejmanija i iračke šiitske milicije. Proiranska milicija Popularne mobilizacijske snage bez sumnje okrivila SAD za napad.

ANALITIČARI OCENJUJU

Večina analitičara je iznenađena Trampovim potezom. i ocenjuju da je reč o vrlo opasnom potezu koji se može smatrati američkom objavom rata Iranu. Takođe, ocenjuju da će ovo ubistvo imati mnogo veći uticaj od ubistva Osame bin Ladena 2011. godine, preneli su svetski mediji. Likvidicija Kasema Sulejmanija smatra se velikim zaokretom i potencijalnom uvodu u sukob Irana i Amerike. Očekuje se odmazda Irana, što bi krhki i nestabilni region Bliskog Istoka mogao ponovo da ubaci u bojno polje.

PENTAGON POTVRDIO INFORMACIJU

Pentagon je potvrdio da je Sulejmani ubijen u blizini aerodroma u Bagdadu po nalogu pDonalda Trampa, kako bi se zaštitili američki vojnici u inostranstvu.

„Ovaj udar je imao za cilj odvraćanje Irana od budućih planova napada. SAD će nastaviti da preduzimaju sve neophodne korake da zaštite naš narod i naše interese svuda u svetu“, Pentagon je naveo u saopštenju.

AMERIČKE DEMOKRATE OCENJUJU

Demokrate su osudile napad, nazvale ga političkim atentatom i vide ga kao pretnju za nove sukobe svetskih razmera.

”Pitanje je ovo – kao što izveštaji sugerišu, da li je Amerika upravo bez ikakvog kongresnog odobrenja ubila, drugu najmoćniju osobu u Iranu, svesno krećući u potencijalni masovni regionalni rat?” , rekao je Marfi, dodajući to da je Solejmani ipak bio neprijatelj Sjedinjenih država.

”Rat sa Iranom je poslednje što nam treba, a nije volja američkog naroda. Trebali bismo da delujemo na smirivanju tenzija i da zaštitimo naše ljude u regionu”, rekao je Endrju Lang.

”Izjava administracije kaže da je njen cilj odvraćanje od budućih napada Irana, ali će ta akcija gotovo sigurno imati suprotan efekat ”, izjavio je Bajden i dodao da je predsednik Tramp samo ubacio štap dinamita u šator.

DRŽAVA IRAN JE REVOLITRANA

Zvanični Iran osudio je ubistvo generala, a predsednik Hasan Rohani poručio je da će Iran ostati odlučan u nameri da se odupre Sjedinjenim Državama.

„Sulejmanijevo mučeništvo će učiniti Iran odlučnijim da se odupre američkom ekspanzionizmu i odbrani naših islamskih vrednosti. Bez sumnje, Iran i druge zemlje koje traže slobodu u regionu će se osvetiti“, rekao je Rohani, prenosi Rojters

Ministar spoljnih poslova Irana Dzavad Zarif nazvao je Sulejmanijevo ubistvo američkim aktom međunarodnog terorizma. Ali Hamnei je zapretio osvetom.

„Američki akt međunarodnog terorizma, ciljanje i atentat na generala Sulejmanija izuzetno je opasna i bezumna eskalacija. SAD snose odgovornost za sve posledice svog avanturizma“, napisao je Zarif na Tviteru

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost zbog ubistva komandanta elitne jedinice Iranske revolucionarne garde.

GENERAL KASEM SOLEJMANI

Kasem Solejmani bio je drugi najmoćniji čovek u Iranu i smatrao se idejnim vođom velikih iranskih ambicija na Bliskom istoku. Kao komandant moćne iranske elitne jedinice Sulejmani je važio za pravog iranskog ministra spoljnih poslova kad je reč o pitanju rata i mira, a smatra da je on bio glavni arhitekta rata predsednika Bašara al Asada u Siriji, aktuelnog konflikta u Iraku, borbe protiv Islamske države i mnogih drugih bitaka. Njegove Kuds jedinice, koje su rukovodile tajnim operacijama u inostranstvu, odgovarale su direktno Ajatolahu Ali Hamneiju i važio je za nacionalnog heroja u Iranu, piše BBC.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Telekom „izrazito nelikvidan“: Ogromni dugovi za struju, milioni za kamate i rasprodaja strateške imovine

Konsultant Bogdan Petrović i profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Dejan Šoškić istakli su u emisiji N1 direktno da...

Još priča na sličnu temu