27.8 C
Belgrade
četvrtak, 29 jula, 2021

NAPADNUTA TURSKA: Otvorena vatra preko granice, ima mrtvih i ranjenih!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U prekograničnoj pucnjavi između neidentifikovanih naoružanih osoba u severoistočnom regionu Sirije, na kojom kurdske snage imaju kontrolu, ubijen je jedan turski vojnik. Napadnuto je vojno vozilo koje je patroliralo u blizini pograničnog grada Seniurta na jugoistoku turske provincije Mardin.

Prema izjavi Mardinove kancelarije guvernera, vozač, identifikovan kao pešadinac DŽihan Čiftčibaši, teško je ranjen, a još trojica pripadnika službe zadobili su lakše telesne povrede kada se vozilo prevrnulo. Čiftčibaši je preminuo od posledica ranjavanja u bolnici, dok se preostala tri vojnika oporavljaju.

Još nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad. Možda su iza napada bili elementi Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje predvode Kurdi.

- Advertisement -

SDF je pokrenuo prekogranične napade iz severoistočne Sirije 2019. godine kao odgovor na tursku vojnu invaziju. Od tada je grupa koju predvode Kurdi ograničila svoje napade na turske snage unutar Sirije.

Turska vojska još nije odgovorila na prekogranični napad. Oštri vojni odgovor Ankare mogao bi dalje da destabilizuje severoistočnu Siriju. Prekid vatre u regionu, koji žele i Rusija i SAD, jedva se održava, a odgovor koji će potencijalno uslediti može da ugrozi mir i napravi još brutalnije scene nasilja i ubsitva koje smo, nažalost, već imali prilike da vidimo tokom prethodnih godina. Bliski Istok nastavlja da bude žarište, ali i opomena za sve zemlje sveta.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti