Napad Zapada na veliku rusku svetinju u Ukrajini – pravoslavlje zna kako će da odgovori

Obavezno pročitajte

Ne verujem da će apel ruskog patrijarha Kirila zaustaviti progon monaha iz Kijevsko – pečerske lavre, jer je dobro poznato ko stoji iza svega ovoga. Svi će sedeti skršenih ruku, jer progon je deo rata koji Zapad vodi protiv Rusije. Monasi tog manastira su duboko u neprijateljskoj teritoriji, goloruki, ali pravoslavlje zna kako se pobeđuje bez sile. Ovako za Sputnjik pokušaj patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, da pismom verskim vođama i međunarodnim institucijama zaustavi isterivanje monaha iz jedne od tri najveće lavre u Ukrajini komentariše novinar Đuro Bilbija:

„Ukrajinska kanonska pravoslavna crkva će podeliti sudbinu ishoda rata koji se trenutno vodi, a to je rat između Rusije i Zapada – snaga koje upravljaju svetskim katolicizmom i protestantizmom i ruskog pravoslavlja, Ruske pravoslavne crkve“.

- Advertisement -

Monasi kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve dobili su naređenje države da napuste zdanje Kijevsko-pečerske lavre do 29. marta. Ovaj manastirski kompleks od posebnog značaja u pravoslavlju, bode oči tvorcima nove Ukrajine, jer su u njoj, u srcu zemlje, monasi kanonske Pravoslavne crkve Ukrajine.

Ovo nije prvi udar na Lavru

Bilbija podseća da ovo nije prvi udar na Lavru i ukrajinsko kanonsko pravoslavlje, ono je bilo i uvertira za trenutna dešavanja u Ukrajini u režiji Vašingtona, preko carigradskog patrijarha Vartolomeja dat je tzv. tomos o autokefalnosti dvema glavnim grupama raskolnika, tako je stvorena takozvana Ukrajinska pravoslavna crkva. Ali, ni to nije novo.

Ujediniteljski sabor u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2023

„Ujediniteljski sabor“ u Ukrajini

© Sputnik / Stringer /

 / 

Uđi u bazu fotografija

„To je nastavak unijaćenja Ukrajine današnjeg Zapada koje je počelo pre nekoliko vekova. Taj deo naroda se vrlo žestoko, vrlo pravoslavno opirao, jako dugo su bili krvavi ratovi i pobune, a ovo sad je proces kojim diriguju iste sile sa teritorije današnje Nemačke, Poljske, Austrije i Vatikana. Jedina nova sila koja se u to ubacila, koja je preuzela sve štafete, to su Sjedinjene Američke Države. Oni udaraju na rusko pravoslavlje u Ukrajini, sa namerom da pomeraju granice onoga što se kontroliše sa zapada, iz Vatikana“, kaže Bilbija.

On objašnjava da država sada koristi nešto što je nasleđeno od Sovjetskog Saveza. U to vreme dobar deo manastirskih kompleksa i crkava, ono što nije devastirano, bio je formalno u vlasti države. Praktično, Kijevska lavra svojevremeno je data na korišćenje Pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

Apel patrijarha Kirila uzaludan

Komentarišući apel patrijarha Kirila, Bilbija kaže da teško da će taj poziv postići neki veliki efekat, jer pre svega u Vatikanu jako dobro znaju šta se u Kijevu radi. A to što se radi i ohrabruje se, siguran je naš sagovornik.

On primećuje da se patrijarh obratio Anglikanskoj i Koptskoj crkvi, odnosno, nije se obratio nijednoj crkvi koja je priznala ukrajinske raskolnike i tomos koji im je dao patrijarh Vartolomej.

„Obratio se, naravno i OEBS-u, ali mislim da će ta organizacija, što se tiče Rusije, teško preživeti ovaj rat, Moskva je na pola koraka od toga da OEBS proglasi za organizaciju koja za nju više realno ne postoji, jer je u svemu što se događalo povodom Ukrajine i u njoj od 2014. dejstvovala u korist snaga u Kijevu, a protiv obe donjecke republike, odnosno protiv interesa Rusije“.

Bilbija kaže da i obraćanje generalnom sekretaru Svetskog saveta crkva, teško da može bilo šta promeniti. On ne isključuje mogućnost da se formalnim apelom oglasi i sam papa Franja, kao i kanterberijski nadbiskup, arhiepiskop Džastin Velbi.

Kijevsko-Pečerska lavra u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2023

Kijevsko-Pečerska lavra u Kijevu

© Sputnik / Stringer /

 / 

Uđi u bazu fotografija

„On takođe može nešto formalno da kaže, ali pretpostavljam da snage koje sada stoje čvrsto postrojene iza Kijeva neće prstom mrdnuti da se nešto realno promeni, jer rat u Ukrajini je igra koju su započele zapadne sile huškajući Ukrajinu i direktno osvajajući njenu teritoriju kao prostor za dalje nastupanje na Rusiju i njeno pravoslavlje, otud na nišanu i lavra“.

Šta mogu monasi

Upitan, da li vidi monahe kako napuštaju ovaj manastir star hiljadu godina, Bilbija kaže da je to teško reći, ali da treba znati da je tamo već duboko zašla ukrajinska tajna policija.

„Oni znaju kako se te stvari rade, zapravo oni koji rukovode svim što radi Kijev. Udar na lavru morao je biti odobren, da li u CIA ili negde drugde u Vašingtonu, vladajući Ukrajinci ovo ne rade tek tako. Prodor u manastir je prethodno ostvaren u nekoliko koraka, tako da je pitanje šta tamo nenaoružani monah može da uradi sa malobrojnijima koji su naoružani i izigravaju državu, a iza sebe imaju i bande neonacista, batinaša koji će, ako zatreba, biti grupe za zastrašivanje„.

Naš sagovornik ocenjuje da monasi trenutno nemaju pravu i veliku šansu, pobuna može biti slomljena vrlo brzo, jer pravoslavni monasi su goloruki, duboko u neprijateljskoj teritoriji.

Međutim, urednik portala „Fakti“ kaže da postoji i ono što su klatna u istorijskim procesima, koja se obično vraćaju u svoju prirodnu tačku, iz koje su pomerena.

„Vrate se i udare po glavi one koji su ih zloupotrebljavali, vratiće se monasi Kijevsko – pečerske lavre u svoj manastir, u tom sam ubeđen, ali prethodno mora na frontovima mnogo toga da se desi, moraju da prođu meseci i meseci. Zna pravoslavlje i kako se pobeđuje bez sile, tako je bivalo vrlo često u istoriji. Ta lavra nema kome drugom da pripadne osim ukrajinskom, istinski pravoslavnom monaštvu“, zaključuje Bilbija.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu