Najveći štrajk zdravstvenih radnika u istoriji Velike Britanije

Obavezno pročitajte

LONDON – Velika Britanija se danas suočava s najvećim štrajkom zdravstvenih radnika u istoriji Nacionalne zdravstvene službe (NHS) pošto desetine hiljada medicinskih sestara i zaposlenih u Hitnoj pomoći izlaze na ulice nezadovoljni platama.

Zaposlenici Nacionalne zdravstvene službe (NHS) počeli su niz štrajkova u decembru tražeći povećanje plata u vreme kada inflacija prelazi 10 odsto u zemlji.

- Advertisement -

Ovo je prvi put da će i bolničarke i zaposleni u Hitnoj pomoći štrajkovati istog dana što će dovesti do velikih poremećaja u bolnicama koje se već nalaze u vrlo zabrinjavajućoj situaciji.

Organizacija koja zastupa bolnice NHS Provajders pozvala je javnost da koristi hitne službe „razumno” i upozorila da se služba približava „kritičnoj tački”.

„Urkos uvedenim hitnim merama štrajkovi koje ove nedelje održavaju sindikati hitne pomoći i bolničara će neizbežno dovesti do dodatnih kašnjenja za pacijente koji se već suočavaju sa dužim čekanjima zbog odlaganja vezanih za kovid”, upozorio je ministar zdravlja Stiv Barli.

Međutim vlada izgleda ne želi da se pomeri po pitanju plata. „Guverner Banke Engleske upozorio je da će se situacija samo pogoršati ukoliko pokušamo da pobedimo inflaciju visokim povećanjima plata i ljudima neće biti bolje”, rekao je Stiv Barkli u saopštenju.

On je rekao da je imao „konstruktivne razgovore” sa sindikatima oko plata i da nastavlja da ih poziva da prekinu štrajkove, navodeći da je vreme da sindikati počnu da gledaju ka budućnosti.

Sindikat bolničara (RCN), takođe je pozvao danas na štrajk.

Taj pokret uglavnom pogađa Englesku zato što su pregovori u toku u Velsu.

Prema sindikatu RCN zbog politike štednje koja je teško pogodila Nacionalnu zdravstvenu službu plata bolničara pala je gotovo 20 odsto u deset godina u realnom iznosu. Sindikat traži povećanje od oko 19 odsto.

Zaposleni u hitnoj pomoći treba da se vrate na posao sutra, ali će ponovo biti u štrajku u petak.

Direktor organizacije koja zastupa bolnice NHS Provajders  Džulijan Hartli rekao je da razume zašto su zaposleni stigli do „tačke bez povratka, i pozvao vladu da sedne sa sindikatima i postigne dogovor”, prenosi Tanjug.

Oko 88.000 zakazanih pregleda već je otkazano zbog štrajkova, rekao je on.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Zaharova: Zašto OEBS nije bio šokiran bombardovanjem Jugoslavije osiromašenim uranijumom?

Po čemu se 21. vek razlikuje od kraja 20. veka? Zašto su svetski lideri toliko šokirani onim što se...

Još priča na sličnu temu