NAJSTARIJI U SRBIJI SE DIGLI: 10 000 penzionera tužilo državu zbog Vučićeve pljačke!

Obavezno pročitajte

Tačno 1. oktobra ističe rok za pokretanje postupaka za naknadu štetu zbog smanjenih penzija u perodu od 1. novembra 2014. do 1. oktobra 2018. godine tokom perioda fiskalne konsolidacije. U Srbiji se pred sudovima u ovom trenutku vodi više od 10.000 parničnih i drugih postupaka oštećenih penzionera i njihovih naslednika za naknadu štete nanete smanjivanjem penzija tokom četiri godine. Kada se sve sabere i oduzme penzionerima je za četiri godine zakinuto osam penzija.Ilustracija FOTO: Unsplash/Sven MiekeIlustracija FOTO: Unsplash/Sven Mieke

Pojedina penzionerska udruženja ovim povodom pozvaly su oštećene penzionere da pokrenu postupak pre nego što istekne rok kako bi obezbedili pravo da posle pozitivne presude Evropskog suda za ljudska prava, pokrenu i sudski postupak za naknadu štetu.

Zakonom o privremenom uređenju načina isplate penzija u novembru 2014. godine, penzije u Srbiji koje su bile veće od 25.000 dinara umanjene su u zavisnosti od iznosa od 22 do 25 odsto, a kako su istakla pojedina udruženja, Ustavni sud je odbio da odlučuje da li je taj zakon u skladu sa Ustavom.

- Advertisement -

Neke procene Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije govore da je zakonom navodno oštećeno oko 840.000 penzionera i naslednika preminulih i da je prema podacima, koje je država dostavila Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ostvarena ušteda odnosno, kako oni ističu, šteta naneta penzionerima, iznosi oko 840 miliona evra.

Po toj računici, u ovom sindikatu, navode da to znači da je prosečno svakom penzioneru oduzeto po osam penzija.

Osnivač i predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, Jovan Tamburić, rekao je da oštećeni penzioneri mogu da se obrate njima putem sajta penzionervojni.rs i da su oni uspostavili saradnju sa 16 advokatskih kancelarija koje su ih zastupale.Jovan Tamburić FOTO: Printscreen/N1Jovan Tamburić FOTO: Printscreen/N1

– Nama mogu da se obrate svi penzioneri i vojni i civilni. U našem udruženju ima čak više civilnih penzionera nego vojnih – izjavio je Tamburić za „Novu“.

On upozorava da penzioneri moraju da se obraćaju pojedinačnozbog izmena Zakona o parničnom postupku iz 2013. godine čime su onemogućene grupne tužbe, odnosno da je, kako tvrdi, onemogućeno da se penzioneri grupno obraćaju sudu, ali i Evropskom sudu za ljudska prava.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšeni Srbi na Kosmetu, pronađeni noževi, čekić, sprejevi, srpske zastave…

Službenici tzv. Kosovske policije uhapsili su noćas dvojicu državljana Srbije nakon što su kod njih pronašli pendrek, maskirnu masku,...

Još priča na sličnu temu