17.6 C
Belgrade
nedelja, 14 avgusta, 2022

NAJPOTRESNIJI DOKUMENT O UMIRANJU DECE U LOGORU JASTREBARSKO: Šta piše u svesci grobara Ilovara

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković izjavila je da je sveska grobara Franje Ilovara, koji je po naređenju časnih sestara danima sahranjivao mrtve mališane, jedan od najpotresnijih dokumenata o umiranju dece u logoru Jastrebarsko.

„Dečija tela, kaže grobar, bila su spakovana u kištre i sanduke. Da bi ih što više stalo u jedan sanduk, silom su zatvarani poklopci. U jednoj kištri moglo je biti i po osmoro do 10 dece“, navedeno je u svesci grobara Ilovara, koja se čuva u Muzeju na Mrakovici.

- Advertisement -

Reagujući na pismo zagrebačkix nadbiskupa, koji negiraju da je u Jastrebarskom i Sisku bio logor za decu u Drugom svetskom ratu, Tulekovićeva je navela da je čuvar groblja sahranjenu decu računao na „kune“ i „komade“, a da je račune svojim potpisom overavala časna sestra Gaudencija.

Na prvoj stranici dnevnika zapisano je da je 22. jula 1942. sahranjeno 107 dece. Onda stoji račun i potvrda: „Primio na račun kopanja grobova 10.000 kuna za 100 komada dece pokopane“, prenosi RTRS.

Juče je objavljeno pismo koje su hrvatski biskupi uputili patrijarhu srpskom Porfiriju.

- Advertisement -

Dva meseca od odluke Svetog arhijerejskog Sabora SPC i dve sedmice od prvog obeležavanja praznika Svete dece novomučenika jastrebarskih i sisačkih, 13. jula, zagrebački nadbiskupi predvođeni Jospom Bozanićem, negiraju da je u Jastrebarskom i Sisku bio logor za decu u Drugom svetskom ratu, već tvrde da je to bilo „prihvatilište“ u kojem su navodno časne sestre lečile decu.

U opširnom otvorenom pismu objavljenom na sajtu Zagrebačke nadbiskupije patrijarhu srpskom Porfiriju, Sabor Srpske pravoslavne crkve se optužuje da je ovom odlukom i obeležavanjem, kako kažu, prihvatio retoriku i komunističku propagandu koja je, tvrde, prepuna neistina i manipulacija kojima se navodno nedužnima pokušava podmetnuti krivica.

Oni tvrde i da SPC širi neistine vezane za ulogu Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i nadbiskupa Alojzioja Stepinca u Drugom svetskom ratu i da ga kleveće.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti