NAJNOVIJI APEL SRPSKIH LEKARA SV! Sa ovim se ne sme igrati ni po koju cenu

Obavezno pročitajte

Od ovog jutra i Institut za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“ u Beogradu ponovo ulazi u sistem kovid bolnica. Direktor te bolnice, prof. dr Zoran Baščarević, apeluje na građane da poštuju mere prevencije, jer zbog velikog broja zaraženih ne mogu da prime pacijente kojima je taj institut namenjen.

Prof. dr Zoran Baščarević, direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“, kaže za RTS da će u toj ustanovi, koja se vraća u kovid sistem, biti uglavnom zbrinuti pacijenti sa lakšom ili srednje teškom kliničkom slikom, dok će pacijenti koji zahtevaju intubaciju ili intenzivnu negu biti u drugim ustanovama.

- Advertisement -

Za pacijente koji se leče od kovida 19 odvojeno je osam odeljenja i do 320 kreveta, a lekari internisiti iz Kliničkog centra Srbije pristigli su u pomoć, kao i konsultant sa Infektivne klinike.

Od jutros se primaju pacijenti, a dr Baščarević kaže da su spremni da za 24 časa prime više od 100 obolelih.

Sada i hiruzni leče respiratorne infekcije

Ukazuje da sada hirurzi, koji su celog radnog veka trenirali i učili da operišu, sada leče respiratorne infekcije. Mlađi hirurzi i specijalizanti su se brzo prilagodili.

Banjica Institut za ortopedske bolesti

„Moram da priznam da naši ortopedski hirurzi, pre svega mladi, specijalizanti i volonteri, jako dobro prelaze u sistem nadzora nad pacijentima obolelim od respiratornih bolesti, dok su direktno u njihovo lečenje uključeni internisti“, rekao je dr Baščarević i dodao da svi rade u četvoročasovnim smenama.

Jedan deo bolnice, ipak, nije kovid. „Svaka ustanova je tako napravljena da može da primi izvestan broj obolelih od kovida i ima odvojene zelene i crvene zone“, ukazuje dr Baščarević.

„Molim vas, ne idite na žurke“

„Banjica“ je i u prvom naletu koronavirusa primala kovid pozitivne pacijente. Kada više nije bilo potrebe za njihovo lečenje, vratili su se pacijentima kojima su namenjeni.

Sada će ponovo ti pacijenti morati da trpe.

Zbog toga dr Baščarević apeluje na sve građane da poštuju mere prevencije, da ne idu na žurke i slavlja, kako bi brzo mogli da se posvete pacijentima sa traumama, malignim bolestima i degenerativnim oboljenjima.

Kaže da sada nije reč o tome koliko je zdravstveni sistem dobio uvođenjem „Banjice“ u kovid sistem, već koliko je izgubio.

Tokom mesec i po dana, koliko „Banjica“ nije primala inficirane pacijente, stigli su da pripreme i ubace u ritam lečenja sve pacijente kojima je lečenje odloženo. Ipak, nove nisu stigli da prime.

„Najteže za zdravstveni sistem je što smo van lečenja traumatizovanih pacijenata, a naš impakt je veliki, pedesetak pacijenata koji se primaju na ‘Banjicu’ i najmanje toliko operacija nedeljno“, rekao je dr Baščarević koji je uveren da će opet „stati na noge.

SourceEspreso

Ostavite komentar

Najnovije objave

MOMIR STOJANOVIĆ: Opomena vlastima da razmisle ko je oslonac srpske politike na KiM

Nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović misli da je događaj u Banjskoj "poslednja opomena vlastima u Beogradu da se...

Još priča na sličnu temu