NAJNOVIJE: Kon otkrio kada se očekuje kraj koronavirusa u Srbiji!

Obavezno pročitajte

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da ga ne zabrinjava najavljeno ukidanje vanrednog stanja jer se, kako kaže, ono odnosi na policijski čas a deo mera zaštite će i dalje ostati na snazi. Takođe, kako kaže, očekuje da će virus nestati iz cirkulacije krajem maja ili u junu. Iz Kriznog štaba poručuju da ublažavanje mera ,,ne mora da nas košta“ pod uslovom da se svi pridržavaju mere zabrane kontakata.

Imajući u vidu da je stručni deo Kriznog štaba bio za rigoroznije mere tokom prvomajskih praznika, jedno do novinarskih pitanja bilo je i koliko najavljeno dodatno ublažavanje mera od ponedeljka može da bude opasno kao i šta je njihova ključna poruka.

- Advertisement -

,,Poruka je bez okupljanja. Ublažili smo mere i to ne mora da nas košta pod uslovom da shvatimo da je na snazi zabrana kontakata. Zabranjen je kontakt više od dve osobe koje nisu iz istog domaćinstva“, kaže imunolog Srđan Janković.

Na pitanje da li ih plaši rezultat ukidanja vanrednog stanja epidemiolog Predrag Kon kaže da nisu zabrinuti zbog toga ali upozorava da svi treba da se pridržavaju socijalne distance posebno stariji od 65 godina, za koje neće više važiti zabrana kretanja nakon ukidanja vanrednog stanja. 

,,Mene ne brine ukidanje vanrednog stanja jer se to odnosi samo na policijski čas. Poenta je da ostale mere ostaju na snazi nevezano za to. Smanjuje se procenat pozitivnih, to omogućava da malo olabavimo te mere po pitanju zabrane kontakata. Ono što je sledi nakon ukidanja vanrednog stanja je da će stariji moći da se kreću kao i ranije“, kaže Kon i dodaje da su stariji od 65 sada u fokusu i da treba što više da se relaksiraju i kreću.

Osnovna stvar je, kako objašnjava, da svi treba da shvate da su stari najrizičiji i da zabrana kontakata važi za sve ali pre svega za njih.

„To je na prvom mestu. Onog trenutka kada virusa više nema, a ja se nadam da će to biti uskoro. onda ćemo to reći. To se može očekivati u junu, ili krajem maja“, rekao je Kon.

Sticanje kolektivnog imuniteta nije bio cilj već smanjiti broj žrtava

Analiza prokuženosti populacije, odnosno procena koliki nam je kolektivni imunitet, biće obrađena u dve studije. Imunolog Srđa Janković kaže da nije bio ni cilj da se stekne kolektivni imunitet jer bi time broj žrtava bio daleko veći.

,,Zato mi ne možemo da se oslonimo na kolektivni imunitet već na mere zaštite“, poručio je Janković. 

Dodaje se da u ovom trenutku ne postoji dovoljno parametara na osnovu kojih može da se proceni koliki je ukupan broj zaraženih, koliko je taj broj veći u odnosu na potvrđene slučajeve. U svetu je to negde jedan prema pet, negde jedan prema deset, a kod nas će se kako navode to znati kad se završe studije. 

,,Mi nemao dokaze za to da je prokuženost veća. Ono što možemo da pravimo kao procenu u ovoj trenutnoj situaciji je da vidimo da virus ne cirkuliše baš toliko čim imamo 3,3 odsto potvrđenih u odnosu na broj testiranih. To znači da nije toliko u cirkulaciji što je dobro“, kaže Kon.

On objašnjava da je jedini način da se utvrdi koliki nam je imunitet putem orjentacione studije koja će biti sprovedena na uzorku od 7.000 porodica a zatim i velike studije na uzorku od 70.000 njih koji će biti testirani tokom jula i avgusta.

,,Tada ćemo znati koliki nam je kolektivni imunitet. Ja ne očekujem veliku zaštitu popolaciju, čak ako imamo 10 odsto, onih 90 odsto su nezaštićeni, a među njima su stariji najosteljiviji“, naveo je Kon.

Dodaje ipak da veruje da se mere koje su bile na snazi nikada neće vratiti u tom obimu ali da epidemiju neće odjavljivati sve dok traje pandemija.

SourceInsajder

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu