25.5 C
Belgrade
ponedeljak, 2 avgusta, 2021

Najčešći simptomi korone u Srbiji

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Simptomi Korone

Glavobolje i gubitak čula mirisa su najčešći simptomi korone kod evropskih pacijenata koji imaju blag ili umeren oblik bolesti, pokazuju rezultati istraživanja koja ukazuju i na to da se bolest pojavljuje u različitim oblicima, u zavisnosti od godina starosti i polu obolele osobe.

Sedam od deset obolelih imaju oba simptoma, zaključuje istraživanje instituta IFOS objavljeno u „Journal of Intern Medicine“ sprovedeno na više od 1400 pacijenata.

- Advertisement -

Drugi najčešći simptomi su začepljen nos (67,8 odsto) i kašalj (63,2 odsto), umor (63,3 odsto), zatim bolovi u mišićima ( 62,5 odsto), nos koji curi (60,1 odsto) i gubitak čula ukusa (54,2 odsto), dok je temperaturu imalo manje od polovine obolelih (45,4 odsto).

To prvo epidemiološko istraživanje europskih pacijenata sa blagim oblikom COVID-19 pokrenuto je kako bi se procenila učestost simptoma gubitka čula mirisa (anosmija) i ukusa (ageuzija) koje su pominjali neki pacijenti.

simptomi,

Rezultati istraživanja pokazali su učestalost tih simptoma koji nisu bili zabeleženi u istraživanjima pacijenata u Aziji. Istraživanja u pet evropskih zemlja (Francuskoj, Belgjii, Italiji, Španiji i Švajcarskoj) potvrđuju da je gubitak čula mirisa jedan od specifičnih simptoma COVID-19 i to ne samo kao posledica začepljenog nosa. 

- Advertisement -

Anosmija i ageuzija su veoma malo opisane u istraživanjima kineskih pacijenata, koji su navodili samo temperaturu, kašalj i respiratorne tegobe kao simptome COVID-19. Istraživanje francuskog instituta IFOS tu razliku objašnjava činjenicom da su kineska istraživanja vođena na hospitalizovanim pacijentima sa težim oblikom zaraze. 

Autori istraživanja pretpostavljaju da bi genetske mutacije koronavirusa mogle biti uzrok različitih simptoma i naglašavaju da učestalost simptoma zavisi od godina starosti i polu obolele osobe. 

Mladi pacijenti najčešće imaju probleme povezane sa uhom, nosem i grlom, dok stariji dobijaju temperaturu, umorni su i gube apetit. Kašalj i temperaturu imaju češće muškarci, a žene češće gube čulo mirisa i imaju glavobolje i začepljen nos.    

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti