NAJAVLJENA NOVA PANDEMIJA: Vakcina neće iskoreniti koronu, borićemo se sa njom i posle 2022.

Obavezno pročitajte

Ako želite da izbegnete dugotrajni „lokdaun“, odmah morate da uvedete još strože mere, upozorava nemačka virološkinja Melani Brinkman. Britanski soj se širi brzo, korona će nas mučiti i u 2022. Brinkman je članica savetničkog tima Angele Merkel za borbu protiv pandemije, a sutra najveća evropska ekonomija odlučuje šta će nakon 15. februara kada ističe važenje poslednje odluke o lokdaunu. Mnogi su očekivali da će se ići u ukidanje lokdauna jer Nemačka ima sjajan pad broja novozaraženih. Ipak, korona ima drugu logiku.

  U Evropi je na delu britanski soj koronavirusa, puno zarazniji od starog. Još se ne zna je li britanski soj zarazniji 30 ili 50 posto, kaže nemačka virološkinja.

“Ali, čak i sa samo 30 posto, imamo zapravo potpuno novu pandemiju. Nova pandemija takoreći se zagreva u pozadini, a da još nismo uspeli da je jasno vidimo. S njom nećemo moći da se nosimo uz pomoć mera koje su sada na snazi. Ponovno će brojke rasti eksponencijalno pa ćemo morati još rigoroznije da sprečavamo kontakte. Pitanje je samo hoćemo li to učiniti jednom, odlučno i dosledno, ili ćemo ući u kratko otvaranje, kao uvod u novo dugo zatvaranje”, tumači Melani Brinkman u intervjuu u posljednjem broju nemačkog Špigla.

- Advertisement -

Potpuni karantin

Drugim rečima, savetnica Angele Merkel zalaže se za to da se odmah proglasi potpuni karantin. Ako se to ne učini, ako se bude oklevalo, britanski soj nateraće nas u dugotrajni neželjeni lokdaun. I to ne samo Nemačku jer se britanski soj (i drugi sojevi) širi čitavom Evropom.

koron,
Foto: Michael Sohn / AFP / Profimedia

Melani Brinkman predstavnica je inicijative No Covid, koju ne treba brkati sa Zero Covid. Na poslednjem sastanku nemačke kancelarke Angele Merkel sa 16 premijera saveznih pokrajina 18. januara  predstavila im je strateški dokument inicijative No Covid. Reč je o grupi 13 naučnika iz više disciplina koji ne veruju da se može živeti s virusom. Nije dovoljno spustiti broj novozaraženih ispod 50 na 100.000 stanovnika u nedelju dana.

To bi bilo kobno jer bi brojke odmah porasle, a to bi nas ustvari nateralo u neku vrstu trajnog lokdauna s kratkim pauzama za predah, što bi se proteglo i na 2022. godinu, upozorava Melani Brinkman. Alternativa je strogi i kratki lokdaun.

“Mutanti će nas pregaziti”

U pitanju je samo nekoliko nedelja pre nego što se visokozarazni soj proširi Nemačkom, upozorila je kancelarku i premijere pokrajina.

“To sam jasno rekla: mutanti iz Velike Britanije i drugi će nas pregaziti, virus je dobio raketni pogon. Sad je pitanje možemo li dobiti na vremenu, možemo li zaustaviti trijumfalno napredovanje novih sojeva? (…) Objasnila sam da je svejedno imamo li sada 0,5 ili 1,5 posto: dogodiće se kao u Engleskoj, sojevi će prevladati. To je zakon prirode”, ističe nemačka virološkinja Melani Brinkman.

Inicijativa No Covid traži strogi šestonedeljni lokdaun. Reč je više o doslednom sprovođenju dosadašnjih mera, nego o nametanju novih, kaže Brinkman. Škole treba zadržati zatvorene, možda čak ponovo zatvoriti granice.

“Ja sam nositeljka loših vesti”

Ipak, ima naučnika koji zastupaju druge teze, na primer da je dovoljno bolje zaštititi žarišta poput staračkih domova kako bi ostali mogli da se vrate normalnom životu. Melani Brinkman takve naziva “smirivačima”. Oni obično imaju prednost jer govore ono što bi mnogi želeli da čuju: situacija nije tako loša, sve će biti u redu.

Foto: JENS SCHLUETER / AFP / Profimedia

“Ja sam, s druge strane, nositeljka loših vesti: neće biti dovoljno samo zaštititi domove penzionera. Pandemijom ćemo se baviti i 2022. godine. To niko ne želi da čuje”, kaže Melani Brinkman.

“Vakcinacija nas neće izvući iz pandemije”

Ona smatra da nema alternative za lokdaun. A vakcinacija, zar nam ona ne može pomoći u borbi protiv novog soja?

“Ta trka je odavno izgubljena”, kaže Brinkman.

“Vakcina se proizvodi, ali trebaće vremena da je svi dobiju. Vakcinacija nas neće izvući iz pandemije dok ne popusti u celom svetu. Koronom ćemo se i dalje baviti 2022., a verovatno i posle”.

Očekuje da će se najkasnije do Uskrsa vakcinisati oni stariji od 80 godina. Zahtevi za ublažavanje mera verovatno će biti toliko jaki da će dovesti možda do ponovnog otvaranja.

“A onda će virus poharati mlađe, još nevakcinisane grupe koje nemaju imunitet, i to snagom koju ne možete ni da zamislite. Jer su sojevi koronavirusa još zarazniji, s rizikom da vakcine na njih slabije djeluju.”

Tada ćemo krenuti ispočetka.

Nemci su obećali da će do kraja septembra svaki odrasli građanin imati mogućnost da se vakciniše. Ako sve bude išlo kako treba, dotad bi mogla da bude vakcinisana polovina populacije. Ipak, procena je da britanski soj ima reprodukcijsku stopu od 4,5 – toliko zaražena osoba zarazi drugih ako ne postoje mere.

“Imunitet krda” u toj bi situaciji zahtevao da više od 80 posto stanovništva bude imunizovano, a dotad neće biti toliko vakcina na raspolaganju.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

PANIKA NA PODGORIČKOM AERODROMU.

Danas se na podgoričkom aerodromu odigrala scena koja može parirati gotovo svim holivudskim akcionim hit filmovima. Naime, pilot poljske...

Još priča na sličnu temu