NAĐA TIGRICA: testirana pozitivno na koronavirus

Jedinstven slučaj u svetu

Obavezno pročitajte

Tigrica Nađa u zoološkom vrtu Bronks u Njujorku testirana i otkriveno je da je pozitivana na respiratornu bolest izazvanu novim koronavirusom. Ovo je prvim poznatim slučaju da čovek zarazi životinju, rekao je glavni veterinar u zoološkom vrtu u nedelju.

Nađa, četvorogodišnji malajski tigar koji je testiran pozitivno, pregledana je na bolest COVID-19, nakon što je razvila suv kašalj zajedno sa još tri tigra i tri lava, saopštilo je Društvo za zaštitu divljih životinja koje upravlja zoološkim vrtom. . Očekuje se da će se sve mačke oporaviti.

- Advertisement -

Veruje se da se virus koji uzrokuje COVID-19 proširio sa životinja na ljude, a u Hong Kongu je šačica životinja pozitivno testirana.

Zvaničnici veruju da je ovo jedinstven slučaj, jer se Nađa razbolela nakon izlaganja od strane asimptomatskog radnika zoološkog vrta, izjavio je za Rojters Pol Kejl, glavni veterinar u zoološkom vrtu Bronks. Kejl je rekao da ne znaju koji je zaposleni zarazio tigra.

Jedinstven slučaj u svetu

„Ovo je prvi put da bilo ko od nas na bilo kom mestu na svetu zna da je osoba zarazila životinju i da se životinja razbolela“, rekao je Kejl, dodajući da planiraju da razmenjuju nalaz sa drugim zoološkim vrtovima i institucijama. „Nadam se da ćemo svi imati bolje razumevanje kao krajni rezultat.

Drugi tigrovi i lavovi takođe su pokazivali simptome, međutim zoološki vrt je odlučio da testira samo Nađu jer je bila najsitnija i počela je da gubi apetit, a nisu želeli da sve mačke podvrgnu anesteziji, rekao je Kejl.

alt="Nađa"
Foto: Tigricica Nađa – Bronks zoovrt

„Tigrovi i lavovi nisu bili strašno bolesni“

Nađa je bila podvrgnuta rendgenu, ultrazvuku i testovima krvi kako bi ustanovili njene zdravstvene probleme. Odlučili su se da je tstiraju na COVID-19 s obzirom na porast slučajeva u Njujorku , epicentru epidemije u Sjedinjenim Državama.

Prvi tigar u zoološkom vrtu, koji je stavljen u karatin od sredine marta, počeo je da pokazuje znakove bolesti 27. marta, prema američkoj Nacionalnoj laboratoriji za veterinarstvo, koja je obavila test.

alt="Nađa"
Foto: Zoološki Vrt Bronks u Njujorku

Zoološki vrt Bronks je jedan od najvećih u SAD-u, otvoren je 8. Novembra 1899 godine a kompletno obnovljen 2009 godine. Impozantna staništa za divlje životinje dobila su brojne nagrade a u vrtom upravlja Društvo za zaštitu divljih životinja.

SourceReuters

Ostavite komentar

Najnovije objave

Snažna poruka Orbana: Ako EU uključi Ohridski sporazum u poglavlja – bićemo uz Srbiju

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban izjavio je danas da ukoliko Evropski savet uključi Briselski i ohridski sporazum u pregovarački...

Još priča na sličnu temu