14 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

NABIULINA: Rusija se ne suočava s bankrotom

NAJČITANIJE

- Advertisement -

„Rusija ima resurse, sva potrebna finansijska sredstva. Nikakvo neizvršenje obaveza nam ne preti”, kaže guvernerka Centralne banke Rusije.

MOSKVA – Rusija ima sva neophodna finansijska sredstva da omogući funkcionisanje ekonomije pod pritiskom sankcija, izjavila je danas guvernerka Centralne banke Elvira Nabiulina na sednici Državne dume.

- Advertisement -

Ona je istakla da za zemlju ne postoji opasnost od neizvršenja dužničkih obaveza, prenosi Raša tudej.

„Rusija ima resurse, sva potrebna finansijska sredstva. Nikakvo neizvršenje obaveza nam ne preti”, navela je Nabiulina.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli su od kraja februara nekoliko paketa sankcija protiv Rusije zbog vojne intervencije u Ukrajini, koji su, između ostalog, usmereni na finansijski sektor zemlje. Tim merama je obuhvaćeno i zamrzavanje skoro polovine ruskih deviznih rezervi koje su čuvane u bankama u inostranstvu.

- Advertisement -

Ministarstvo finansija SAD-a je početkom ovog meseca sprečilo Rusiju da kupcima njenih obveznica isplati dospele rate obaveza u iznosu od preko 600 miliona dolara iz rezervi koje se drže na računima američkih banaka, poručivši da Moskva mora da bira između crpljenja svojih dolarskih rezervi u zemlji i neplaćanja. Ministarstvo finansija Rusije je zbog toga prvi put izvršilo isplatu spoljnog duga u rubljama.

Rejting agencija Mudis je ocenila da taj postupak Rusije predstavlja „promenu uslova plaćanja” i da se može smatrati neizvršenjem obaveza ukoliko se situacija ne promeni do 4. maja, kada ističe grejs period za izmirivanje dospelog duga.

Moskva je, s druge strane, blokiranje njenih plaćanja prema poveriocima okarakterisala kao neizvršenje obaveza Zapada prema Rusiji, preneo je Tanjug.

Državna duma je, inače, danas produžila mandat Elviri Nabiulini na mestu guvernera ruske centralne banke na još pet godina. Ona je na čelu Banke Rusije od juna 2013.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: