NA SPISKU IZVOĐAČI VELIKIH DRŽAVNIH PROJEKATA: U kojim firmama u Srbiji je inspekcija pronašla najviše radnika na crno?

Obavezno pročitajte

Na gradilištima firme Star Line Construction, sa sedištem na beogradskoj Zvezdari u poslednje tri godine, inspekcija je pronašla najviše radnika crno – čak 99 radnika.

Na spisku poslodavaca kod kojih su zatečeni radnici “na crno” u periodu od 3. januara 2019. do 4. januara ove godine, gradilišta ove firme su više puta bila pod nadzorom inspekcije rada i pronađeno je u tri navrata – 17, potom 26 i 37 radnika na crno u Kragujevcu i 19 radnika na gradilištu u Banjskoj ulici, u Beogradu.

- Advertisement -

Vlasnik ove firme je Indijac Ašok Kumar, a prema podacima Agencije za privredne registre, firma je osnovana oktobra 2019.

Na spisku otkrivenih nepravilnosti je 7.886 stavki, neke firme poput pomenutog Star lajn pominju se u nekoliko navrata, a najčešće su firme koje su pravile prekršaje imale jednog do dva radnika na crno.

Međutim, kod pojedinih je zatečeno znatno više, a uz Star lajn, najviše radnika u ilegali pronađeno je upravo kod građevinskih kompanija.

Među njima su i austrijski Štrabag kod kog je u periodu od ove tri godine u jednom trenutku inspekcija pronašla 30 radnika na crno i turski Tasjapi, kod kojih je na gradilištu u Vranju, u Ulici Franje Kluza pronađeno 53 radnika bez svih “papira”.

Zvanični zastupnik ove firme, osnovane februara 2018, je Amimmehdi Ashgari iz Irana.

Tasjapi je tada u Srbiju došao sa namerom da gradi stanove za pripravnike bezbednosti u Nišu i Vranju. Istoj firmi država je poverila i posao izgradnje i projektovanja dela auto-puta od Beograda do Sarajeva, vredan 250 miliona evra.

Tasjapi je u javnost dospeo i u martu 2019. kada je priveden direktor firme u Vranju zajedno sa radnicima CIP-a zbog sumnje na korupciju.

Pre mesec dana Tasjapi je iskazao interesovanje za izgradnje fabrike cementa u Pljevljima, o čemu su pisali lokalni mediji.

I Štrabag je radio na dosta državnih poslova. Ovoj kompaniji su, između ostalog, bili ponuđeni poslovi u Beogradu na vodi, ali i postavljanje kamenih kocki, odnosno rekonstrukcija Trga republike u prestonici.

Na gradilištu firme Demiroglu construction u Zemunu inspekcija je zatekla 40 neprijavljenih radnika, a u Braničevskoj ulici u Beogradu još dva. Firma je otvorena 2019, a vlasnik je Abdulah Onak, turski državljanin.

Još jedna firma koju vodi turski državljanin našla se na ovom spisku – Dilaz construction. Firma je registrovana u Beogradu, a 36 radnika na crno pronađeno je na jednom od gradilišta u Beogradu na vodi.

Dilaz konstrakšn radi od novembra 2019, a vodi se, prema podacima APR-a, na Hajdara Tašgirana. Turčin Adil Ozer je vlasnik firme Beopoint, osnovane marta 2020, kod koje je na gradllištu u Kragujevcu pronađen 31 radnik na crno.

Još jedna građevinska firma koja nije poslovala po zakonu, zbog čega se našla na spisku Ministarstva rada jeste M enterijer kod koje je na gradilištu na Kopaoniku, u ski centru Sunčani vrhovi, pronađeno 33 radnika na crno. Vlasnik ove firme je Marko Ivić, a kod iste firme pronađen je još jedan neprijavljeni radnik i to na gradlištu tokom rekonstrukcije Muzeja Jugoslavije.

Po 35 neprijavljenih radnika u periodu od tri godine pronađeno je i na gradilištu firme Global construction team iz Niša, kao i i firmi Zdravo natural iz Paraćina.

U kompaniji On line international marketing, koja se bavi delatnošću reklamnih agencija, zatečeno je 45 radnika koji nisu prijavljeni.

Ova kompanija je osnovana u Beogradu 2015, ali se kao stopostotni vlasnik vodi kompanija Estro ltd. registrovana na ostrvu Sent Vinsent i Grenadini.

Na gradilištu kompanije Panorama construction u Jarmu, u opštini Brus, isnpekcija je zatekla 28 radnika na crno, na gradilištu GG Invest Novi Pazar Enes Ganić, koja se bavi izgradnjom zgrada, pronađen je 21 neprijavljen radnik, isto toliko ih je bilo i na gradilištu kompanije Build More, registrovane u Vojvode Stepe u Beogradu.

Na spisku firmi sa najviše neprijavljenih radnika u trenutku inspekcijskog nadzora su i pojedine iz sektora poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje. Tako je u prostorijama Živinoprodukta, u Vranjskoj banji, koja se bavi preradom i konzerviranjem živinskog mesa inspekcija zatekla 59 radnika na crno, a na PG Radojević Živka iz Rekovca 31 radnik.

Prema podacima za 2021. inspekcija rada je te godine obavila nekih 64.000 inspekcijskih nadzora rada na crno, što je 1.500 nadzora više nego 2020. godine.

SourceDanas

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu