Na koga je državni vrh ljut zbog glasanja u SE, iznenadila uzdržanost Ukrajine

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije tvrdi da glasanje u Savetu Evrope nije iznenađenje jer su od početka znali da Priština ima većinu koju nije moguće ugroziti. Kaže da zbog jednog glasanja, Srbija ne može da prekine odnose sa Evropom i svetom. Ipak, poimence navodi zemlje čijim je glasanjem zadovoljan, a čijim nije. Iz opozicije poruka da je predsednik Srbije u ponedeljak poklonio Kosovu članstvo u Savetu Evrope.

Tačka 4 sporazuma od 27. februara u kojoj stoji da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama donosi svoje prve posledice, jer se Srbija jeste protivila u Savetu Evrope.

- Advertisement -

U obrazloženju Komiteta ministara SE stoji da je odluka o pokretanju procedure za prijem Kosova doneta imajući u vidu sporazum iz Brisela i Ohrida. Razvojem događaja predsednik Srbije nije iznenađen.

„Nismo mi zemlja koja će za dan ili noć da zbog jednog glasanja da promeni sve svoje odnose sa celim svetom. Znamo mi da zemlje Evropske unije priznaju nezavisnost Kosova, pa se nalazimo na evropskom putu“, kazao je Vučić.

Vučić je zahvalio i Španiji, Kipru, Rumuniji, Azerbejdžanu i Gruziji što su glasali protiv, ističući da su ze zemlje prijatelji Srbije „ispred svih ovih drugih“. Zatim je prešao na razočarenja:

„Ukoliko neko ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, zašto bismo mi bili u obavezi da poštujemo njihov teritorijalni integritet? Želim samo da vas obavestim da su ukrajinski predstavnici tražili pauzu juče da se konsultuju sa svojim američkim i evropskim prijateljima i onda su doneli odluku da budu uzdržani po pitanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije. Neki drugi takođe, poput BiH, neki su nestali poput Jermenije, a sve ostalo, kao i Grčku, smo manje-više očekivali“, rekao je Vučić.

Ministar spoljnih poslova najavljuje mere reciprociteta prema zemljama koje su bile uzdržane ili za prijem Kosova.

„Crna Gora, pa mogla je makar da pokaže malo poštovanja da bude uzdržana. Ja moram da kažem da mi i tu moramo da delujemo recipročno… Da budem potpuno otvoren i iskren. Trebaće i njima nekada naš glas. Sigurno ga neće moći računati“, poručio je Dačić.

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je Brisel „primio na znanje“ da je Srbija glasala protiv prihvatanja aplikacije Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
Stano, međutim, nije želeo da odgovori na pitanje da li EU to smatra kršenjem sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije shodno onome što piše u tački 4 sporazuma.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poklonio Kosovu članstvo u Savetu Evrope.

„Dok nama juče govori da su ti iz Evrope lažovi i kako im ništa ne veruje, kuka kako su ga prevarili, kao da mi imamo neku korist od toga što on kuka i priznaje da je nesposoban i da je Aljbin Kurti sve što je mogao da uradi za Kosovo uradio, a on nije uradio ništa da zaštiti srpske nacionalne interese“, ocenio je Aleksić.

Stranka Zavetnici traži raspravu u Skupštini Srbije o činjenici da su se predstavnici zemalja Kvinte prilikom glasanja u Savetu Evrope pozvali upravo na to da se Srbija u francusko-nemačkom planu obavezala da neće sprečavati članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Lider Novog DSS-a Miloš Jovanović ranije je optužio vladu da je saučesnik u ozvaničenju kandidature Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu