NA IVICI NOŽA: Zašto raste rizik od mogućeg oružanog sukoba Rusije i Alijanse

Obavezno pročitajte

Rizik od mogućeg oružanog sukoba Rusije i NATO raste jer Alijansa pumpa Ukrajinu oružjem, izvodi vojne vežbe na granicama ruske države i uvlači neutralne zemlje u svoju organizaciju. Pored toga, napetost je velika i zbog prkosnog ponašanja baltičkih zemalja i aktivnog naoružavanja Poljske.

Ruski eksperti ipak veruju da do oružanog sukoba između Rusije i NATO neće doći, jer je Alijansa svesna da je Rusija nuklearna sila i da ovaj sukob može dovesti do nuklearnog rata u kom od Evrope, kako kažu, ne bi ostalo ništa.

- Advertisement -

Kako je izjavio zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, raste rizik od oružanog sukoba između Rusije i zemalja-članica NATO. Prema njegovim rečima, razvoj bezbednosne situacije u baltičkom regionu poslednjih godina dobar je primer kako je najmirniji vojni i politički region zajedničkim naporima Severnoatlanske alijanse pretvoren u „zonu vojnog rivalstva“.

Uvlačenje Švedske i Finske u NATO, naoružavanje Poljske…

Ruski vojni ekspert Viktor Litovkin kaže za Sputnjik da postoji mnogo činjenica koje dokazuju da je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško apsolutno u pravu.

„Prva činjenica je – uvlačenje u NATO do tada neutralnih država – Finske i Švedske. Zbog Helsinkija, granica između Rusije i Alijanse se skoro udvostručila. Naša granica sa ovom zemljom iznosi 1340 kilometara. I niko ne garantuje da se američke baze i trupe neće pojaviti na teritoriji ove zemlje. Zbog ove situacije, Rusija mora da poveća svoje prisustvo na Karelijskoj prevlaci. Ne isključuje se mogućnost da tamo nećemo povećati prisustvo naših trupa koje ćemo opremiti modernom opremom. Nije isključeno ni da naša država tamo neće rasporediti operativno-taktičke raketne sisteme Iskander“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Međutim, prema mišljenju Litovkina, rizik od oružanog sukoba između Rusije i zemalja-članica NATO raste i zbog aktivnog naoružavanja Poljske.

„Na granici sa Belorusijom nalaze se tri poljske divizije. A na teritoriji Poljske, koncentrisana je američka divizija. Pored toga, u ovoj državi razmešteni su i lansirni kontejneri u koje se može staviti ne samo oružje koje je razvijeno protiv neprijateljskih raketa, već i krstareće rakete dugog dometa „tomahavk“ koje mogu da nose nuklearne bojeve glave“, precizira naš sagovornik.

Pumpanje Ukrajine oružjem, prkosno ponašanje baltičkih zemalja…

Litovkin smatra da veliku tenziju prave i NATO vežbe na granicama Rusije, pumpanje Ukrajine oružjem, kao i prkosno ponašanje baltičkih zemalja – Estonije, Letonije i Litvanije.

„Što se tiče NATO vežbi, ovde se radi o letelicama koje pokušavaju da se približe našim vazdušnim granicama kod Kalinjingradske oblasti, iznad Baltika. A kad je reč o ponašanju Estonije, ova zemlja je izjavila da nije isključeno da će za rusku državu zatvoriti Finski zaliv…Međutim, ne treba zaboraviti ni podršku koju NATO pruža Ukrajini. Alijansa ovoj zemlji isporučuje oružje, vojnu opremu, šalje instruktore, specijaliste i strane plaćenike. Sve je ovo dokaz da se NATO ponaša provokativno i da, takoreći, ide po ivici noža“, konstatuje sagovornik Sputnjika.

Međutim, Ilja Kramnik, naučnik saradnik na Institutu za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose na Ruskoj akademiji nauka, smatra da zemlje-članice NATO uvlače u sukob pre svega velike količine oružja koje isporučuju Ukrajini.

„Alijansa isporučuje Ukrajinu oružje i pruža najraznovrsiju pomoć, uključujući i obaveštajnu. Nije tajna da NATO izviđački avioni i dronovi lete u blizini granica Ukrajine i Rusije. Nije tajna ni da mnoge komercijalne organizacije zemalja-članica NATO rade za ukrajinsku državu. Sve ovo uvlači Alijansu u sukob. I što je ova pomoć obimnija i raznovrsnija, to je, naravno, veći rizik od hipotetičkog direktnog sukoba“, upozorava sagovornik Sputnjika.

Alijansa neće uspeti u borbi protiv Rusije

Međutim, prema mišljenju Viktora Litovkina, NATO je samo oruđe koje Sjedinjene Američke Države koriste protiv Rusije.

„Zadatak Alijanse je da vrši pritisak na Rusiju i spreči njen uspešan razvoj. NATO i Evropska unija su, po meni, jedna te ista organizacija. Ove dve organizacije ispunjavaju želje Vašingtona i pokušavaju da unište našu zemlju“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Na pitanje kolika je verovatnoća da će doći do mogućeg oružanog sukoba između Rusije i zemalja-članica NATO, stručnjak kaže da je ova mogućnost prilično velika. Međutim, prema njegovim rečima, Alijansa je svesna da neće uspeti u borbi protiv ruske države.

„Rusija je nuklearna država. I oružani sukob između Alijanse i Rusije može dovesti do nuklearnog rata. A ako do njega dođe, onda od Evrope neće ostati ništa. I oni to veoma dobro znaju“, ističe sagovornik.

Podsetimo, ranije je bivši savetnik za bezbednost američkog lidera Džon Bolton izjavio da bi NATO u svoje redove trebao da pozove Australiju, Izrael, Japan i druge države koje mogu da daju značajan doprinos budžetu ove organizacije.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšen srpski ratni veteran na Jarinju, po ulasku na KiM mu se gubi svaki trag!

Sinoć nešto posle jedanaest časova na administrativnom prelazu Jarinje, pripadnici šiptarske policije uhapsili su srpskog borca, koji je vozilom...

Još priča na sličnu temu